Безработицата скача, докато пазарът на труда във Великобритания застива

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
86

Безработицата в Обединеното кралство нараства, тъй като пазарът на труда показва признаци на застой. Според нови данни, процентът на безработица се увеличи до 4.2% за периода декември-февруари, достигайки най-високото си ниво от шест месеца. Същевременно, броят на заетите намаля, а икономически неактивните лица – тези, които не работят и не търсят работа – се увеличиха.

Икономисти предполагат, че тези данни могат да подтикнат Банката на Англия да намали лихвените проценти през лятото. “С намаляването на заетостта и увеличаването на безработицата, подозираме, че растежът на заплатите ще продължи да се забавя през следващите месеци,” каза Пол Дейлс, главен икономист за Великобритания в Capital Economics. “Това може да позволи на Банката да намали лихвените проценти през юни.”

Този анализ е потвърден и от Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK, който добавя, че “намаляващото напрежение на пазара на труда поддържа Банката на път за намаляване на лихвите през лятото.”

На фона на тези събития, службата за статистика на Обединеното кралство (ONS) отбелязва, че има “предпазливи признаци, че пазарът на труда започва да се охлажда.” Общо казано, безработицата във Великобритания се е увеличила от 3.9% през трите месеца до януари и е надминала прогнозите на икономистите за увеличение до 4%.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!