Без новини за “Белене” от Москва

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
428

Цената за АЕЦ "Белене" не е била обсъждана по време на проведеното в Москва заседание на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщи след заседанието й енергийният министър Трайчо Трайков.

Все пак той отбеляза, че един от най-важните и най-големи въпроси е този за цената, но обясни, че това се решава на корпоративно ниво.
Министърът посочи, че България е заинтересована от реализацията на големите енергийни проекти, стига те да са икономически целесъобразни и да отговарят на изискванията за сигурност.
По повод на проекта АЕЦ “Белене” отбелязахме, че и двете страни сме заинтересовани да намерим решение на все още откритите въпроси, което да доведе до успешната му реализация, изтъкна енергийният министър, цитиран от БНР.
Моментът е такъв, че всички погледи са върху безопасността, допълни Трайков, посочвайки, че България среща разбиране от руска страна затова, че трябва да се съобразява с най-високите стандарти за ядрена безопасност.
Подчертахме, че двете страни са заинтересовани от намирането на решение, заяви той.
От думите на министъра стана още ясно, че по време на заседанието са подписани два документа – меморандум за сътрудничество между малките и средни предприятия и съвместно заявление за партньорство в интерес на модернизацията.
Трайчо Трайков отказа да коментира казуса с директора на НЕК Красимир Първанов, заявявайки, че въпросът ще бъде обект на по-късни разговори в София.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!