Белгия подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
484

Премиерът Бойко Борисов прие в Министерския съвет министър-председателя на Кралство Белгия Н.Пр. Ив Льотерм, който пристига на еднодневно работно посещение в страната ни.

За разлика от Румъния, които искат този мониторингов доклад да бъде прекратен, България, и поне аз считам, че той трябва да продължи. Защото всеки политически натиск или вмешателство в съдебната система, не е добър ход. И този доклад ни трябва именно за коректив, трябва ни именно за натиск върху съдебната система, да си направим реформите, такива каквито да са в унисон с изискванията на ЕС. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с белгийския си колега Ив Льотерм. На въпрос, възможно ли е да бъде изпълнено искането на българското правителство да продължи мониторингът в областта на правосъдието и вътрешните работи с цел вътрешна употреба, белгийският министър-председател посочи, че това зависи от решението на конкретната комисия, която подготвя доклада. „Добре е да има такъв външен натиск от страна на ЕК. Смятам, че подходът на г-н Борисов е добър”, каза Ив Льотерм.
Бойко Борисов уточни, че това действие за продължаване на мониторинга трябва да бъде разграничено и по никакъв начин да не влиза във взимането на каквито и да било други решения, касаещи България. „В лицето на моя колега срещнах абсолютна подкрепа”, каза Борисов.
„Искам ние всички като българи да благодарим на Ив и на белгийската държава, а и на Председателството на Белгия на Европейския съвет, че на 10 ноември, те вкараха решението за присъединяването на България и Румъния в Шенген в Европейския парламент, така че следващият председателстващ – Унгария, да могат да настояват за взимането на крайно решение”, посочи Борисов.
Във връзка с включването на България в Шенгенското пространство, премиерът Борисов заяви: „Ако това не беше направено действително можеше да има и проблем относно присъединяването на България в Шенген. Белгия доказа своето приятелство към България и много стриктно, точно и настоятелно направи това, което е в полза на България. Аз казах и на моя колега, че не като премиер, а като полицай ще гарантирам, че в момента българските граници са много по-надеждни от много от шенгенските граници в ЕС и че с приемането ни в Шенген, ние ще продължим да се стараем и да бъдем толкова добри, колкото сме и в момента”.
„Ние, заедно сме членове на ЕНП – разговаряли сме с г-н Мартенс в среща на върха да влезе точка за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство догодина като политическо решение на Европейската народна партия. Надявам се със съдействието на всички европейски премиери, които са членове на ЕНП, а много от тях вече бяха в България и го декларираха, да успеем да преодолеем съпротивата или по-точно страховете, които има в някои държави”, каза още премиерът Борисов.
Белгийското правителство подкрепя амбицията на България за присъединяване към Шенгенското пространство, колкото е възможно по-бързо. Това каза премиерът на Белгия Ив Льотерм, след среща с българския си колега Бойко Борисов в Министерски съвет. Борисов посочи, че Белгия е доказала своето приятелство към България и заяви, че като полицай ще гарантира, че в момента българските граници са много по-надеждни отколкото другите шенгенски граници.
Премиерът Ив Льотерм посочи, че 15 000 българи работят в белгийски компании и в тази дискусия е подчертал усилията на България за постигане на положителен бизнес климат.
На срещата двамата са обсъдили предстоящия Европейски съвет по време, на който ще обсъжда защитата на еврото. Льотерм поздравява българското правителство и приветства напредъка за присъединяване към Шенгенската зона.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!