Беларус се готви за въоръжен конфликт

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82
Gomel, Belarus - November 26, 2016: A crew of German Artillerymen at the guns is firing on the enemy

Източник: iStock

Министерството на извънредните ситуации на Беларус завършва въоръжаването и военното обучение на своя персонал, за да има готовност да помогне на министерствата на отбраната и вътрешните работи в случай на въоръжен конфликт. Това заяви ресорният министър Вадим Синявски, цитиран от “Ройтерс”.

Той посочи, че служителите ще бъдат готови да помогнат на двете ведомства “в случай на въоръжен конфликт или някакъв вид безредици, в които трябва да се включи значителен брой персонал”.

По-рано през годината беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че иска “всеки мъж – и не само” да може поне да борави с оръжие, за да е способен да отговори на акт на агресия.

Въпреки че не изпрати свои войски в Украйна, Лукашенко позволи на Москва да използва територията на Беларус за започване на своята инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
Оттогава Беларус и Русия проведоха множество съвместни военни учения, а през юни Лукашенко позволи страната му да бъде използвана като база за ядрените оръжия на Москва – ход, който беше остро разкритикуван от Запада.

Освен това беларуският лидер често се среща с руския президент Владимир Путин, като последното двудневно посещение на Лукашенко в Москва приключи вчера. По време на визитата двамата лидери обсъдиха “стратегическото партньорство”.

Русия и Беларус са свързани в т.нар. “съюзна държава”, в която Москва е доминиращият играч.

Възприятието, че Лукашенко – парий на Запад, зависи от Путин за оцеляването си, засили страховете в Киев, че Путин ще го притисне да се присъедини към нова сухопътна офанзива и да отвори нов фронт във войната.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!