“Бе Ем Ве” инвестира 600 млн. лири в е-версии на “MINI” във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

Германската „Бе Ем Ве“ (BMW Group) възнамерява да запази „историческия“ завод на “Мини” (Mini) в Оксфорд, като инвестира 600 милиона британски лири в него, съобщава Financial Times, който се позовава на информация от служители на компанията. Заводът ще получи още 75 милиона лири от британското правителство.

Според източници на изданието, заводът ще започне производството на нови модели електрически автомобили MINI от 2026 г., въпреки че батериите за тях ще се доставят от Европа или Китай. Освен в завода в Оксфорд, и двата модела ще се произвеждат в съвместно предприятие между BMW и китайската фирма в азиатската страна.

Германската автомобилостроителна корпорация ще произвежда от 2026 г. две електрически версии на “Мини” в завода си в Оксфорд – “Мини купър” (Mini Cooper) с три врати и компактния кросоувър “Мини ейсмен” (Mini Aceman). От 2023 г. фабриката ще премине към производството изцяло на електрически автомобили.

Заводът в района Cowley на Оксфорд съществува от 1914 година. Първоначално е бил собственост на Morris Motors. При поредица от сливания, последвани от национализация, реприватизация и разделяне на предприятия, фирмата се нарича по различен начин. Оригиналният модел MINI започва да се произвежда в този завод през 1959 година.

BMW Group придоби марката MINI през 1996 г. от тогавашния й собственик – Rover Group, и я запази след продажбата на останалите активи на Rover през 2000 година.

“Мини” (Mini) е малка кола, произвеждана във Великобритания от 1959 до 2000 година. Тя е сглобявана в Каули (Оксфорд) и Лонгбридж (Бирмингам). Това е най-популярната английска кола. Произведена е в малко над 5 милиона екземпляра.

През 2001 година немската компания BMW пуска на пазара наследник на Мини – the New MINI – Новото Мини. В своеобразната класация за най-влиятелна кола на ХХ век Мини се нарежда на второ място след Ford T.

Революционната и запомняща се кола с две врати е конструирана от сър Алекс Исигонис за компанията-производител „BMC“. Производството започва Лонгбридж и Коули (Великобритания), а по-късно се отварят заводи и в Австралия, Белгия, Венецуела, Италия, Португалия, Испания, Уругвай, Чили и Югославия. Първата версия Мк I има три значителни обновявания – Мк II, Clubman и Мк III. В различни периоди са произвеждани версии като комби, пикап, ван и дори с повишена проходимост – Мини Moke, подобно на бъги, което намира разпространение по голф игрища и плажове. „Мини Купър“ и „Купър С“ са по-спортни версии, с успехи дори в рали-състезания. „Мини“ е печелило „Рали Монте Карло“ три пъти.

История
През 1952 година директорът на Austin Motor Company Ленард Лорд завършва отдавна планираното сливане с Morris Motors. Така е създадено ново дружество – British Motor Corporation (BMC, „Бритиш мотор къмпани“).

Настъпилата в периода 1956-1957 година „Суецка криза“ поставя пред компанията задачата да създаде икономичен автомобил. През 1956 година Ленард Лорд сформира работна група от осем души, в която влизат двама конструктори, двама студенти-инженери и четирима чертожника. Групата е ръководена от конструктора Алекс Исегонис. Проектът носи названието ADO 15 (Amalgamated Drawing Office project number 15 – Обединено конструкторско бюро № 15). Пред екипа е поставена задача да се създаде малък автомобил, с размери 3×1.2×1.2 м, който да събира четирима души и багажа им. За целта конструкторите поставят двигателя на автомобила над скоростната кутия, напречно спрямо движението. По този начин салонът на автомобила заема повече от 80% от габаритите му.

Първият прототип, кръстен на своя цвят (Orange Box – Ориндж бокс), е готов през 1957 година. На 17 юни 1959 година управителят на „BMC“ Ленард Лорд за първи път публично разкрива подробностите за новия автомобил. Той заявява, че моделът е преминал тестовете и е готов да излезе на пазара. Компанията започва изграждането на нови производствени площадки и оборудване за новия модел. Обемът на инвестициите надхвърлил 10 милиона фунта стерлинга. Автомобилите се сглобяват в два завода – един в град Каули (Оксфорд), и един в Лонгбридж (Бирмингам). Първите коли са пуснати в производство през май 1959 година. Официалното начало на продажбите е 26 август 1959 година. Периодът от създаването на този модел до излизането му на пазара, е две години и пет месеца.

До края на 1959 година са сглобени близо 20 000 автомобила.

По времето на експлоатацията на автомобила се изявяват няколко недостатъка, най-сериозният от които е липсата на добра хидроизолация – при силен дъжд салонът на автомобила можел да се наводни. Тъй като повечето недостатъци са отстранени, те не повлияват върху продажбите на автомобила.
banker.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!