Английската централна банка (BoE) вероятно ще запази лихвените проценти, като инвеститорите търсят намеци за бъдещо намаление

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
204

ЛОНДОН, 1 февруари (Ройтерс) – Британската централна банка изглежда готова да задържи най-високите си лихвени проценти от почти 16 години в четвъртък, но перспективата инфлацията скоро да се върне към целта от 2% на Bank of England ще накара инвеститорите да търсят намеци на предстоящите намаления на ставките.

Рязкото понижение на цените на енергията, откакто BoE публикува последните си прогнози на 2 ноември, означава, че сега много икономисти очакват инфлацията – която беше 4% през декември – да достигне целта още през април, много по-рано от прогнозата на BoE от края на 2025 г.

Рискът от бавна „последна миля“ за инфлацията – която достигна своя връх от 41 години от 11,1% през октомври 2022 г. – накара BoE да предупреди миналата година, че лихвите ще трябва да останат високи за „продължителен период“ и може дори трябва да се издигне още повече.

Трима от деветте политици на BoE гласуваха през декември за по-нататъшно повишаване на лихвите до 5,5% от 5,25%, тъй като стагниращата икономика не успя да охлади бързия растеж на заплатите, ключов двигател на средносрочните инфлационни тенденции.

Но този месец икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват само един политик да гласува за повишаване на лихвите – и малцинство смятат, че друг политик може да гласува за намаляване на лихвите за първи път от март 2020 г.

„Тонът по отношение на инфлацията вероятно ще покаже малка обиколка на победа с Bank of England, доволна от пътя към по-ниска инфлация. Въпреки това може да е твърде рано да обявим победа“, каза Мохит Кумар, главен европейски икономист в американската инвестиционна банка Jefferies , който очаква един служител да гласува за намаляване на ставката.

Губернаторът Андрю Бейли ще проведе пресконференция в 12:30 GMT след решението за курса в 12:00 GMT и има различни опции, за да сигнализира за по-свободна политическа позиция.

Икономисти, анкетирани от Reuters миналия месец, прогнозираха, че BoE ще започне да намалява лихвите през второто тримесечие на тази година. Финансовите пазари в сряда оцениха цената на първото намаление на лихвения процент с четвърт пункт от BoE през май, като лихвите паднаха до 4,25% до края на годината.

Представители на Европейската централна банка открито обсъдиха перспективата за намаляване на лихвите миналия месец – нещо, което BoE все още не е направила.
Късно в сряда председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза, че е вероятно централната банка на САЩ да намали лихвените проценти по някое време тази година, само ако служителите придобият повече увереност, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%.

СЛАБ РАСТЕЖ

Растежът на Великобритания беше много бавен през последните месеци, като последните официални данни показват, че икономиката рискува да изпадне в лека техническа рецесия.

Във вторник Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Великобритания ще нарасне само с 0,6% тази година – втората най-слаба в Групата на седемте развити икономики след Германия, която също беше силно засегната от скока на цените на газа, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Това предлага труден фон за министър-председателя Риши Сунак, който трябва да проведе национални избори през следващата година. Възможността за по-нататъшни намаления на данъците в бюджета на финансовия министър Джеръми Хънт от 6 март може да бъде един от факторите, които ще накарат BoE да бъде предпазлива относно сигнализирането за бъдещо разхлабване на политиката.

Но по-голямо безпокойство вероятно ще бъде страхът сред някои политици, че инфлацията на заплатите може да не спадне до нивото от около 3%, което според икономистите е необходимо, за да се поддържа инфлацията близо до 2% в средносрочен план.

Годишният ръст на заплатите, без бонусите, беше 6,6% през трите месеца до края на ноември и много големи работодатели очакват да дадат годишни плащания в района на 5% тази година.

По-високите разходи за превоз, причинени от атаките срещу корабоплаването в Червено море, също биха могли да затруднят намаляването на цените, ако конфликтът в Близкия изток продължава.

Карън Уорд, главен пазарен стратег за Европа, Близкия изток и Африка в J.P. Morgan Asset Management, каза, че BoE може да приеме мнението, че всеки спад на инфлацията под 2% рискува да бъде временен и недостатъчен, за да оправдае намаляване на лихвите.

„Може да е полезно за Банката да… заяви на ранен етап, че – точно както направи грешка да придаде твърде голяма тежест на преходната висока инфлация – тя също така ще придаде по-малко тежест на преходната ниска инфлация“, каза тя.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!