Английската централна банка “оптимистична”, докато се приближава до лятно намаление на лихвените проценти

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
46

Управителят на Банката на Англия заяви, че е необходимо да се види “повече доказателства”, че цените са се стабилизирали, преди да намалят лихвените проценти.

Андрю Бейли изрази оптимизъм, че нещата се движат в правилната посока, като лихвите останаха на 5.25%. Той очаква инфлацията, която измерва темпа на растеж на цените, да спадне “близо” до целевото ниво през следващите месеци. Това отваря пътя за намаление на лихвите още през юни, но Бейли предупреди, че това не е сигурно и по-вероятно ще се случи през август или септември, ако инфлацията спадне според очакванията.

Лихвеният процент, определян от Банката, влияе на ставките, определяни от търговските банки и кредитодателите. В момента ставките са на най-високото си ниво за последните 16 години, което означава, че хората плащат повече за заеми и ипотеки, но спестителите получават по-добри доходи.

Бейли заяви, че има “окуражаващи новини” относно инфлацията, която в момента е 3.2%, но трябва повече доказателства за устойчивостта на този спад преди намаление на лихвите. Той посочи, че е вероятно да се наложи намаление на лихвите през следващите тримесечия, и то в по-голяма степен от текущите пазарни прогнози.

От деветте членове на Комитета по парична политика, двама гласуваха за намаление на лихвите, докато останалите седем бяха за запазване на нивото. Банката на Англия е по-оптимистична за перспективите на британската икономика, прогнозирайки спад на инфлацията до 2% през следващите месеци и до 1.9% през 2026 г.

Прогнозите включват икономически растеж от 0.4% за първите три месеца на 2024 г. и 0.2% за периода април-юни. Финансовите пазари очакват лихвените проценти да бъдат намалени до 5% през август и до 4.75% през ноември или декември, с повече намаления през 2025 г.

Банката започна да повишава лихвите през декември 2021 г. в опит да забави растежа на цените и да облекчи разходите за живот, които нараснаха бързо след като ограниченията, свързани с Covid, бяха премахнати. Цените на енергията и храните се повишиха значително след инвазията на Русия в Украйна, което доведе до инфлация от над 11% през октомври 2022 г. – най-високата за последните 40 години.

Управителят на Банката на Англия каза, че вярва, че най-лошото за британската икономика и кризата на разходите за живот е зад нас, добавяйки, че икономическият спад е “най-лекият рецесия”.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!