Балтийските страни призовават Германия спешно да даде Leopard 2 на Киев

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56
Augustdorf / Germany - June 15, 2019: German main battle tank Leopard 2A6 drives on a tactic demonstration at public event Day of the Bundeswehr 2019.

Източник: iStock

Външните министри на Естония, Латвия и Литва призоваха Германия незабавно да предостави на Украйна танкове Leopard 2.

“Ние, външните министри на Естония, Латвия и Литва, призоваваме Германия незабавно да предостави на Украйна Leopard “, написа в Туитър латвийският външен министър Едгарс Ринкевич. Той утвърждава, че това е необходимо, за да се спре руската агресия, да се помогне на Украйна и бързо да се възстанови мирът в Европа.

Призивът идва ден след като министрите на отбраната на НАТО на срещата на контактната група за подкрепа на Украйна във военновъздушната база “Рамщайн” не успяха да се споразумеят за доставката на германски танкове Leopard 2 за Киев. Германия не се съгласи на доставките въпреки очакванията на Киев и натиска от страна на съюзниците му.

Полша изрази готовност да изпрати Leopard-2 на Украйна, а Финландия се присъедини към нея. Още преди месец представители на САЩ заявиха, че смятат да окажат давление на Германия.

Германия твърди, че не блокира доставките на германски танкове от други държави.

Полският външен министър Збигнев Рау реагира пръв още вчера и най-гневно на информацията – “украинците плащат с кръвта си за колебанието на Германия”, заяви той с пост в социалните мрежи.

Украинският министър на отбраната Юрий Сак заяви пред BBC, че е време съюзниците да разгледат реализма на собствените си обещания за военна помощ. Западната военна помощ трябва да бъде на две крачки пред врага – каза той.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, говори в същия дух в събота. “Вашата нерешителност убива все повече наши хора. Всеки ден протакане е смърт на украинците. Мислете по-бързо”, написа той в Twitter.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!