Българският енергиен холдинг най-вероятно ще се раздели на две

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3247

Българският енергиен холдинг (БЕХ) най-вероятно ще бъде разделен на два отделни холдинга, обясни икономическият министър Трайчо Трайков.

По думите му, в първия ще влезе Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и активите на преносните мрежи, във втория ще се обединят всички генериращи мощности. По думите на министърът това е една от най-обсъжданите идеи, въпреки, че има и още възможности.

Трайков допълни, че планира малка част от холдингът обединяващ производствените компании, да бъде листната на борсата. Засега няма срок, кога това може да се случи.

Министърът не коментира защо преди няколко дни е увеличил управителния съвет на компанията. Той обясни, че назначаването на втори изпълнителен директор всъщност ще спести разходи на министерството. “Ако трябваше да наемем Йордан Георгиев чрез компанията, в която досега работеше, трябваше да платим до 1 млн. лв. Сега той ще работи за заплата от 2500 лв.”, каза Трайков. Той добави, че лично е убедил Георгиев да поеме поста. Самият Георгиев има австрийско гражданство и работеше в консултанското дружество “Ролан Бергер”.

Преди седмица Йордан Георгиев беше избран за втори изпълнителен директор на БЕХ. Той ще управлява заедно с бившия зам. икономически министър Мая Христова. Според запознати, назначаването на двама директори е знак за бъдещето разделяне на холдинга, като всеки от тях ще поеме различно обединение.

Икономическото министерство съобщи, че ще премахне или преструктурира БЕХ още в началото на април. Срокът за това беше средата на юни. Сега Трайчо Трайков каза, че най-вероятно разделянето на компанията ще стане до края на тази година. Много инвестиционни банки и посредници искат да ни консултират по преструктурирането на БЕХ, но аз не приемам офертите им без конкретни идеи и проекти, стана ясно от думите на Трайков.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!