Българската православна църква в траур: Светият синод се събира след кончината на патриарх Неофит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
27

Българската православна църква изпитва голяма загуба след кончината на своя патриарх Неофит, който ни напусна на 78 години след борба с продължително заболяване. Обществото е обхванато от скръб заради тази вест, която беше разпространена в късните часове на вчерашния ден. В отговор на тази новина, висшият църковен орган, Светият синод, насрочи спешна среща, обявена от епископ Поликарп от Белоградчик, близък до покойния патриарх.

Макар че точният час на събранието не беше уточнен веднага, се очаква то да се проведе с цел обсъждане на подробностите около прощаването и погребението на покойния патриарх. Информацията за неговото кончине бе официално потвърдена от Герасим, епископ на Мелник и главен секретар на Светия синод, като се отбелязва, че патриарх Неофит е починал във Военномедицинската академия в София от многоорганна недостатъчност.

Следващите стъпки, които синодът ще предприеме, включват определяне на времето за последно сбогом и за погребението на патриарха. Съгласно устава на църквата, след смъртта на патриарха, синодът временно се ръководи от най-старшия по ранг митрополит, докато не се избере нов председател.

Този председател, заедно с останалите членове на Светия синод, ще организира процеса по избора на нов патриарх. Трябва да се изпълнят определени условия, установени от устава на църквата, за кандидатстване за патриаршеския трон, включително възрастови ограничения и предишен опит като митрополит.

Предстоящият Патриаршески избирателен църковен събор ще определи новия патриарх чрез гласуване, в което ще участват както духовенството, така и лаиците от различни епархии и духовни учебни заведения, отразявайки широкия спектър от гласове в рамките на църковната общност.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!