България – коментари в световните медии (Агенция “Фокус”)

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
200

Йесберг. При контролна пътна проверка в близост до град Йесберг, провинция Хесен, германската полиция е арестувала трима български граждани за предполагаема кражба, предава NH24. В автомобила, в който са пътували българите, са открити спорни обувки на марки като „Найк“, „Адидас“ и „Пума“, за които задържаните не са успели да докажат собственост, поради което артикулите са били конфискувани. В багажника на превозното средство е имало и спорна чанта.

Данните от навигационната система са показали, че кражбата, изършена от българите, които са били с унгарски адрес на пребиваване, вероятно е извършена в Касел.

В якето на 25-годишния шофьор на автомобила е открита и марихуана. Поради тази причина срещу него ще бъде открито отделно производство.

***

 

София. България е обезпокоена от засиленото руско военно присъствие в Черноморския регион и възприема това като предизвикателство за югоизточните граници на Европейския съюз, коментира онлайн-изданието на руската телевизия RT (Russia Today).

На тази тема е посветена речта на министъра на външните работи на България Даниел Митов, която е планирана за началото на следващата седмица в Лондон. Тя ще бъде изслушана в Кралския обединен институт във Великобритания. Според експерти, коментирали за изданието „черноморската обезпокоеност“ на България е част от общата тенденция за антируска реторика, която не е подкрепена от реални поводи за безпокойство.

Военни експерти и политолози коментират защо потилата в София е поела курс на Запад, измисляйки си „руска заплаха“.

„Русия не провежда военни учения близо до границите на България, не нарушава териториалните ѝ води. В Черноморския флот се случва превъоръжаване: остаряла техника се заменя със съвременна – това е нормален процес“, обяснява Айтеч Бижев, генерал-лейтенант и военен експерт. Според него България се е присъединила към общата антируска истерия: „Влизайки в състава на ЕС (Европейския съюз – б.пр.), страната се присъединява към общата мода – подкрепя интересите на западните партньори, демонстрирайки своята враждебност към Русия, която никога не я е заплашвала“.

Сергей Ермаков, сътрудник в Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) смята, че с антируските си изявления българското правителство ще увеличи авторитета си сред европейските колеги. „Ръководството на България търси причина за реализация на територията (на страната –б.пр.) проект по аналогия с „Балтийски страж“ – програма на НАТО за патрулиране над въздушното пространство на балтийските страни“, обяснява Ермаков и добавя: „За правителството (на България – б.пр.) това може да стане добра възможност да се интегрира с Евросъюза и да се сближи със САЩ.“

***

 

София. България трябва да се придържа към ангажиментите си спрямо Европейския съюз (ЕС) и НАТО на фона на нарастващото напрежение между Запада и Руската федерация, съобщава агенция Reuters, позовавайки се на кандидата за президент на страната Цецка Цачева.

„Нашето членство в Европейския съюз и НАТО няма алтернатива и президентът трябва да бъде гарант за тази ориентация“, заяви 58-годишната Цачева, която е издигната от дясноцентриската партия ГЕРБ и която в момента е председател на българския парламент.

Макар ролята на българския президент да е до голяма степен церемониална, победителят има известно влияние и ще бъде важен индикатор за това дали правителството ще остане на поста си, припомня агенцията.

***

focus-news.net

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!