България и Румъния ще създадат съвместно командване за специални операции

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

Срещата между двамата министри се е състояла в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Снимка: БГНЕС

Министърът на националната отбрана на Румъния Анджел Тълвар и неговият български колега Тодор Тагарев подписаха писмо за намерения за съвместно изграждане на Регионално командване на компонента за специални операции, съобщи днес румънското министерство на националната отбрана, цитирано от агенция Аджерпрес, предаде БТА.

Срещата между двамата министри се е състояла в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Анджел Тълвар изтъкна отличното сътрудничество между Румъния и България в областта на отбраната, както на двустранно, така и на съюзническо и европейско равнище. Той също така благодари на българския си колега за постоянния ангажимент на София към регионалната сигурност и за участието на военнослужещи в проекти, осъществявани под егидата на НАТО в Румъния в рамките на многонационални командвания.

“Признавайки стратегическото значение на Черноморския регион и факта, че този регион се е превърнал в критична граница за новата европейска и евроатлантическа архитектура за сигурност, Румъния и България решиха да развият сътрудничеството в съюзен контекст, като създадат това регионално командване за специални операции. Регионалното командване на компонента за специални операции ще бъде част от мерките за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на Източния фланг”, посочи министерството на националната отбрана на Румъния.

fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!