България е на 18-то място в света по ръст на цените на жилищата

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
105

Страната ни се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank през първото тримесечие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България се изкачва с две места в индекса на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата през първото тримесечие на 2019 г.

Страната ни е поставена на 18-то място от 56 държави, след като през четвъртото тримесечие на миналата година заемаше 20-то място, въпреки отчетеното забавяне на ръста на цените до 5,5% на годишна основа спрямо 6,3% в края на 2018 г. На шестмесечна основа цените на жилищата у нас отбелязват повишение от 1,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на миналата година са нараснали с 0,9%.

За второ поредно тримесечие Словения оглавява класацията на страните с най-бързо растящи цени на жилищата с повишение от 18,2% на годишна основа. Средните цени на жилищните имоти в страната са отбелязали силен ръст и за тримесечието, и за шест месеца, съответно 6,5% и 8,6%. Намаляващата безработица, ниските лихвени проценти и ограниченото предлагане в последно време са основните фактори за ускореното повишаване на цените.
Шест от страните в топ десет се намират в Европа. Унгария, която заема седмо място в индекса с ръст на цените от 9,2%, се появява за четвърти пореден път в топ десет. Латвия се нарежда след Словения с ръст на цените на жилищата от 11,9% на годишна база, следвана от Китай с повишение от 11,6%. В десетката попадат още Малта с ръст от 10,8%, Чехия (9,9%), Люксембург (9,3%), Унгария (9,2%), Мексико (9%), Тайван (8,4%) и Колумбия (8,3%). Преди България са още Индия, Холандия, Русия, Словакия, Литва, Португалия и Естония.

Жилищният пазар в Гърция набира инерция през 2018 г. с четири поредни тримесечия на годишен растеж, но все още има да извърви дълъг път. Цените остават с 40,8% под пика през третото тримесечие на 2008 г. През първото тримесечие на тази година цените на жилищата в южната ни съседка нарастват с 2,4%, което й отрежда 39-то място в индекса на Knight Frank.
Други слаби в миналото пазари като Украйна и Перу също отбелязват ръстове през първите три месеца на 2019 г. съответно с 1,3% и 2,9% на годишна основа. В същото време страни със силен ръст на цените на жилищата през 2017 г. и 2018 г., като Исландия, Турция и Нова Зеландия, сега се задържат в средата на подреждането с умерени повишения на цените от съответно 4,4%, 3,5% и 3,2%.

В САЩ ръстът на цените на жилищата се забавя до 3,7% на годишна основа през първото тримесечие спрямо 6,5% през първите три месеца на 2018 г. Във Великобритания политическата несигурност заради Brexit е довела до покачване на цените само с 1,4% на годишна основа.

Като цяло индексът е отбелязал годишен ръст от 3,9% през първото тримесечие на 2019 г., което е най-слабото му повишение през последните три години. Нарастващите рискове за световната икономика на фона на търговското напрежение, по-слабият ръст на БВП на Китай и продължителните преговори около Brexit оказват влияние върху нагласите на купувачите. Knight Frank обаче отбелязва, че понижаването на основния лихвен процент от Австралийската централна банка и очакванията, че Федералният резерв ще последва примера й по-късно тази година може да дадат известен стимул на жилищните пазари.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!