Българин тръгна за Лондон, но на митницата на летище Варна го спряха. Намериха 20 литра наливен алкохол и куп цигари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1832

Митническите служители на Митнически пункт Летище Варна откриха 20 литра наливен алкохол в пластмасови бутилки и 23 200 къса (1160 кутии) цигари в багаж на пътник за Лондон, български гражданин.

Пътникът с инициали Г.К. е спрян за митническа проверка при обработката и предаването на чекирания багаж. При извършените контролни действия с рентгенова апаратура митническите служители установяват в багажа му недекларирани 1160 кутии цигари с български акцизен бандерол, както и 10 пластмасови бутилки с вместимост по два литра – пълни с етилов алкохол с характеристики на ракия. Недекларираните акцизни стоки са иззети. Срещу пътника е съставен акт за установеното административно нарушение и ще му бъде наложена глоба, съобщиха от пресцентъра на Агенция “Митници”.

Това е най-голямото количество алкохол, установено в багаж на пътник на МП Летище Варна през тази година. Рекордното количество 53 520 къса (2676 кутии) цигари в пътнически багаж беше открито от митническите служители на пункта през месец октомври т.г. в багажа на български гражданин пътуващ за Хамбург.

Само от началото на месец август насам иззетите цигари от митническите служители на летището при проверки на пътници по международни линии са 267 520 къса (13 376 кутии), като количеството е по-голямо от задържаните цигари на МП Летище Варна през цялата предходна година. Иззетите цигари са предимно с български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на акцизното и митническо законодателство и вероятно с търговска цел заради по-високите им цени в други държави.

Агенция “Митници“ отново напомня, че пътниците, пътуващи с въздушен транспорт, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни.

Пътници, които пренасят количества над лимита, подлежат на глоба. В случаите, когато пътуват за страна от ЕС – глобата е от 1000 до 4000 лв. при първо нарушение (от 3000 до 6000 лв. при второ). Глобата е от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите, когато пътуват за страна извън ЕС. Цигарите, предмет на нарушение, се задържат.
ruse24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!