Българи свидетелстват по делото за “Илинден”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
377

Двама българи ще бъдат разпитани по делото за потъването на кораба "Илинден".

Преживелите трагедията ще се явят като свидетели по процеса в четвъртък в охридския съд. Те трябва да разкажат как точно е потънал плавателният съд, имало ли е спасителни пояси и жилетки за всички и дали капитанът Сотир Филевски е знаел колко пасажери има на борда.

Участници в процеса твърдят, че товароподемността на кораба във фаталния ден не е била съобразена.
По последни данни на кораба е можело да се качат не повече от 35 пътници. Досега, като се позоваваха на технически документи, страните говореха за 43-ма души. В деня на инцидента обаче на “Илинден” е имало близо 60 души.
Според страните спорен момент е и дали е имало хора на най-горната, панорамна палуба на кораба, тъй като е забранено там да се качват пътници и плавателен съд да се движи натоварен по този начин.

Още в деня на потъването на “Илинден” се разбра, че едно от най-важните въжета за управление на кораба се е скъсало. Специалисти коментират пред БТА в неофициален разговор, че то не е било смазано като другото въже, което е останало здраво. Освен това и водещото колело за стоманеното въже не се е въртяло с лекота.

Огледът на “Илинден” установил, че някои от нитовете на стоманената и ламаринената обвивка на кораба липсвали.

Отворени прозорци на долната палуба на “Илинден”, през които е влязла вода, способствали плавателният съд да потъне по-бързо. Корабът е трябвало да бъде с неотваряеми прозорци, а всяка възможност те да бъдат открехнати е трябвало да бъде елиминирана, е било записано и в плана за конструкцията на кораба.

След като утре бъдат разпитани и вещите лица, правили техническата експертиза на кораба, се очаква българските адвокати да поставят близо 70 въпроса, с които да се иска
разширяване на заключението.

Корабът “Илинден” потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда му имаше близо 50 български туристи, като 15 от тях се удавиха при инцидента.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!