Българи подпалили гората на остров Диапорос със сигнални ракети, изправени са пред съда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1313

Двама българи са успели да запалят със сигнални ракети гората на остров Диапорос, докато са се возели на яхта.

Това съобщи агенция “Фокус”, като цитира представители на местните власти. Инцидентът е станал в събота вечерта. Пожарът е овладян още същата вечер, а българите са били задържани в полицията в Полигирос – областния център на Халкидики.

Инициалите на задържаните са А. Й. и Б. Б., съобщиха от Външно министерство. На двамата задържани е осигурена консулска защита.

Генералното консулство на България в Солун е уведомено за случая и работи по него още от неделя, съобщи и Лъчезар Иванов, генерален консул на България в Солун. “Информирани сме за случая и официално от гръцките власти. Задържани са двама български граждани, които все още са в ареста. Българското консулство е участвало в първото заседание със свой представител пред съда в Полигирос. На двамата е осигурен преводач и адвокат”, каза още той. Потвърди, че по искане на българите им е назначен нов адвокат, а делото е отложено, за да се запознае той с обстоятелствата.

Гръцкият закон предвижда до десет години затвор за умишлен палеж.

Предполага се, че българите са празнували личен празник на борда на яхта в залива между острова и курорта Вурвуру и по този повод са стреляли с празнични ракети, съобщи още агенцията.

Остров Диапорос е източно от Ситония, между втория и третия ръкав на Халкидики.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!