Австралия поставя под съмнение, че новият COVID щам във Великобритания е по-заразен

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
533
epa08858423 Minister for Health Greg Hunt (L) and Therapeutic Goods Administration (TGA) head Professor John Skerritt (R) speak to the media during a press conference at Parliament House in Canberra, Australia, 03 December 2020. Australian Prime minister Scott Morrison discussed details of the roll-out of the COVID-19 vaccine in Australia. EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Източник: EPA/БГНЕС
Заразени с новия щам на коронавируса (COVID-19), който предизвика хаос във Великобритания, са били открити в малък брой в Австралия, но министърът на здравеопазването на страната Грег Хънт подчерта, че не планира да следва други страни в спирането на полети от Великобритания, информира “Гардиън”.

Британският премиер Борис Джонсън коментира вчера, че “няма доказателства”, че щамът е причинил по-тежко заболяване или по-висока смъртност, но “изглежда се предава значително по-лесно”. Това накара много европейски страни, включително Ирландия, Италия, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Швейцария, България и др. да забранят полетите от Обединеното кралство.

Хънт заяви пред репортери, че австралийската система за карантина на хотелите, при която пристигащите от чужбина влизат в задължителна 14-дневна контролирана карантина в специализирани хотели, означавала, че Австралия няма да прави същото.

“Едно от нещата в Европа е, че те не са приели подобна (хотелска карантина) система”, отбеляза Хънт.

От своя страна главният здравен инспектор на Австралия, проф. Пол Кели, посочи, че британският щам, известен като мутация N501Y, трябва да бъде поставен в контекст.

“Има хиляди мутации на този конкретен нов коронавирус”, обясни Кели и добави: “Няма категорични доказателства, че това е значителна промяна. В последно време има повече предаване в югоизточната част на Великобритания и това може да е свързано с вируса. Инфекциозният агент се е променил малко, но много хора са се придвижвали в Югоизточна Англия до неотдавнашната блокада. Освен това е зима.”

“Що се отнася до това, което това означава за хората, идващи от Обединеното кралство, всички, които идват от Великобритания, отиват в 14-дневна карантина в хотел”, отбеляза още Кели.

Доц. Линда Селви, лекар по обществено здраве и епидемиолог по инфекциозни болести от Университета в Куинсланд, заяви, че макар карантинната система да не е доказала 100% безопасност при спиране на предаването, “тя все още до голяма степен защитава общността”.

“Освен това е много вероятно вариантът да се е разпространил по-далеч от Обединеното кралство, особено тъй като други страни не правят същото количество геномно секвениране, както в Обединеното кралство”, каза тя.

Главният здравен директор на Новия Южен Уелс, д-р Кери Чант, потвърди в понеделник, че е установено, че “няколко пътуващи в Обединеното кралство пътници” са имали щам N501Y. Но тя каза, че настоящото огнище на безпокойство в NSW, засягащо северните плажове и известно като клъстер Авалон, е различно напрежение от това, което причинява хаос във Великобритания.

Доцент в Института Кърби към UNSW, д-р Стюарт Тървил, каза, че болниците Westmead и Prince of Wales в NSW са направили секвенция на клъстера на северните плажове и е установил, че това “не прилича на вариант на Обединеното кралство”.

“Северните плажове са наблюдавани в американски и европейски проби, но честотата е ниска”, каза Турвил. “Австралия е донякъде уникална в пандемията. Когато вирусът наруши нашата карантина, това е само едно засяване. Това се видя в Мелбърн. Един вирус излиза и след това се разширява. ”

Заместник-главният здравен директор на Виктория, проф. Алън Ченг, заяви, че не е ясно дали вариантът на Обединеното кралство е наистина по-заразен. Може да изглежда, че се разпространява по-бързо поради множество причини, каза той.

“Например, това може да бъде просто щамът, който е участвал в свръхразпространяващо се събитие или се е разпространил в част от страната, където ограниченията са по-малко строги или по-малко спазвани”, каза Ченг. “По-високите вирусни натоварвания могат да отразят откриването по-рано по време на заболяването.”

Той каза, че австралийските здравни власти “следят отблизо нещата”. Ченг каза, че също не е ясно дали мутацията N501Y ще окаже влияние върху ефикасността на ваксината. Всички ваксини са насочени към шип протеина на вируса, а Ченг каза, че мутацията е повлияла мястото на свързване на протеина на шипа.

“Но са необходими допълнителни проучвания, за да се види дали това влияе върху това как имунната система разпознава вируса след имунизация”, каза той. “Едно нещо, което трябва да се внимава е, ако хората, които преди това са били заразени, се реинфектират с този щам. Все още не съм виждал съобщения за това. “

Селви се съгласи, че макар да има някои доказателства, които предполагат, че вариантът на Обединеното кралство е по-заразен от другите щамове, “доказателствата все още са доста ограничени”.

“Струва си да се отбележи, че в Обединеното кралство, и в частност в Лондон, имаше много малко ограничения за движенията на хората, въпреки че има висока честота на Covid-19”, каза тя. “Следователно е трудно да се разбере дали вирусът е по-заразен или е свързан с поведението на индивидите.”

Като се има предвид, че Обединеното кралство вече е започнало да ваксинира здравни работници с ваксината Pfizer и предвид високата честота на случаите в тази страна, може да е възможно в рамките на няколко месеца да разберем дали ваксината е ефективна срещу варианта, каза Селви.

“Без съмнение служителите в областта на общественото здравеопазване ще следят това много внимателно. Ако се окаже, че ваксината не е толкова ефективна срещу варианта, колкото срещу други щамове на вируса, то шо би било възможно да се модифицира ваксината Pfizer доста лесно, като се има предвид, че тя включва трансфер на генетична информация, известна като иРНК. “

Най-добрата защита срещу варианта е същата като срещу други щамове: социално дистанциране, носене на маски на места с много хора и хигиена на ръцете, каза тя.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!