АЦБ обеща да засили програмата си за изкупуване на облигации, ако е необходимо

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

Банката остави непроменена основната си лихва на историческо дъно от 0,1%

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) се въздържа от предприемането на нови действия за предотвратяване на възможността британската икономика да изпадне в дълга рецесия заради коронавирусната криза, но заяви, че е готова да засили още програмата си за изкупуване на облигации, ако е необходимо, предава Ройтерс.

АЦБ, подобно на други централни банки в света, побърза да предприеме извънредни мерки два пъти от началото на месеца, след като правителствата затвориха големи части от икономиката.

Днес тя съобщи, че все още не е успяла да направи точна оценка на размера на задаващия се удар върху растежа.
АЦБ остави непроменена основната си лихва на рекордно ниското ниво от 0,1% и запази размера на разширената си неотдавна програма за изкупуване на облигации, състояща се предимно от британски държавен дълг и някои корпоративни облигации, на стойност 654 млрд. паунда (774 млрд. долара).

„Ако е необходимо, Комитетът за парична политика (КПП) може да разшири още изкупуването на активи“, съобщи АЦБ след заседание на комитета.

„КПП ще продължи да наблюдава внимателно положението и в зависимост от развитието му е готов да реагира, както е необходимо, за да предотврати неоправдано затягане на финансовите условия и да подкрепи икономиката“, се казва още в съобщението.
Изправена пред перспективата за най-дълбоката рецесия във Великобритания от един век насам, АЦБ пристъпи към две извънредни понижения на ключовата лихва по-рано този месец и засили програмата си за изкупуване на облигации с рекордните 200 млрд. паунда.
Тя работи в тясно сътрудничество с правителството, което се очаква да обяви по-късно днес поредните си мерки за стимулиране за предотвратяване на ръста на безработицата и разширяване на държавната помощ за заплатите с включването на самонаети служители.

„Мащабът и трайността на сътресенията за икономиката, макар и много несигурни, ще бъдат големи и резки, но в крайна сметка ще са временни, особено ако бъдат минимизирани загубите на работни места и фалитите на компании“, отбеляза АЦБ.

Помощ за самонаети лица?

Стойността на британските държавни облигации леко се понижи след обявяването на решението, но скоро след това възобнови силния си ръст за деня. Доходността по 10-годишните британски държавни ценни книжа се сви до най-ниското си ниво от 16 март до 0,39%, като намалява с 5 базисни пункта от началото на деня.

Очаква се финансовият министър Риши Сунак да обясни по-късно днес как планира да подкрепи петте милиона самонаети лица във Великобритания по време на кризата.

„Банката може да се изправи и да заяви, че ще направи всичко необходимо и, разбира се, размерът има значение, но ефективността на реакцията ще зависи основно от това колко бързо парите се озоват в ръцете на компании и потребители, които се нуждаят от тях“, коментира Джеръми Томсън-Кук, главен икономист в компанията Equals Group.

Вчера беше съобщено, че почти половин милион души са подали молби за социални помощи през последните девет дни, което засили опасенията от голям скок на безработицата.

Миналата седмица Сунак предприе историческа стъпка, като обяви, че британската държава ще плати 80% от заплатите на служители в частния сектор, които са около 28 милиона, в опит да намали очаквания ръст на безработицата.

Вестник Times съобщи, че Сунак планира да помогне на около 2 милиона самонаети лица, като преведе пари директно в банковите им сметки. Очаква се месечните плащания да имат таван и да са насочени към хора с по-ниски доходи, допълва изданието.

Гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли и други представители на банката заявиха, че няма да изпратят основната лихва на негативна територия, защото това би навредило на кредитирането.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!