Арестуван е бивш австрийски банкер, работил и с България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1586

В Австрия е арестуван бившият изпълнителен директор на "Хипо груп Алпе Адриа"

(Hypo Group Alpe Adria) Волфганг Култерер. Изпадналата в затруднения австрийска банка трябваше да бъде национализирана, след като натрупа големи загуби на Балканите, пише в електронното си издание в. “Файненшъл таймс”.

Култерер е бил арестуван в петък сутринта от полицията в Клагенфурт, Южна Австрия, след обстойна проверка на дейността на банката.

Бившият шеф е разследван за неизпълнение на задълженията си и предоставяне на неверни доказателства. Бил е задържан, тъй като има опасност да избяга, да се свърже със съучастници и да извърши ново престъпление, уточни прокуратурата.

Заедно с него е арестуван негов съдружник, чието име не е посочено.

През декември австрийската държава беше принудена да национализира “Хипо груп Алпе Адриа”, защото тя изпадна в затруднения след бързо разрастване на Балканите.

Култерер е оглавявал банката по време на бурното й разрастване, с подкрепата на Йорг Хайдер – крайнодесният австрийски лидер, министър-председател на провинция Каринтия (ktn.gv.at), която навремето притежаваше мажоритарен дял в “Хипо груп Алпе Адриа”.

Хайдер загина, шофирайки пиян, при автомобилна катастрофа през 2008 г.

Смята се, че в основата на затрудненията на банката са лизинговият бизнес в България, Хърватия и Украйна и трансгранични ценни книжа, управлявани от Австрия.

Загубите застрашавали да подкопаят малката капиталова база на “Хипо груп Алпе Адриа”. В нея вече били инжектирали капитал собствениците – германската провинциална банка “Байерн Ел Бе” (Bayern LB) и австрийският застраховател “Граве” (Grawe).

Провинция Каринтия обаче отказала да отпусне необходимите средства. След национализацията на “Хипо груп Алпе Адриа” австрийските прокурори започнали разследване, за да се установи какви грешки са допуснати в банката на фона на силен политически натиск да се обясни как се е стигнало до спасяването й от данъкоплатците.

Култерер подаде оставка през 2006 г. след твърдения, че “Хипо груп Алпе Адриа” е прикрила големи загуби от търговия с деривати. По-късно той се призна за виновен във фалшифициране на счетоводните данни и беше осъден да плати глоба.

Проверяват се и тъмни сделки на банката в Хърватия, включително заеми, отпуснати на бивш генерал, осъден за присвояване на диаманти на стойност 5 млн. долара.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!