Apple: Решението на ЕК трябва да бъде анулирано

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
70

Американският технологичен гигант оспори пред европейското правосъдие решението на Брюксел, с което се настоява компанията да върне 13 млрд. евро

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple оспори днес пред европейското правосъдие решението на Брюксел, с което се настоява компанията да върне 13 млрд. евро, получени като данъчни облекчения. Apple посочва, че така се отправя предизвикателство към действителността и здравия разум, предаде Франс прес.
“Дали Apple е създал и разработил iPhone в Ирландия? iPad или iPod? Не. Отговорът е написан на всеки продукт на Apple: “Създаден от Apple в Калифорния”,” заяви Даниел Биърд, представител на Apple пред европейските съдии. Следователно именно в САЩ групата инвестира в изследвания и разработки и създава богатството, което трябва да бъде облагано според международните данъчни правила. Не там, където продава – в ЕС, каквото и да казва Брюксел.

“Решението на ЕК трябва да бъде анулирано”, подчерта Биърд.

Демонстрацията на Apple е неадекватна, отвърна Ричард Лайъл, представител на европейската изпълнителна власт. Той отрече освен това да има каквото и да било непоследователност в разследването на Европейската комисия.

Много журналисти присъстват на изслушването по делото в Съда на ЕС в Люксембург, което започна днес и трябва да продължи и утре.

Apple оспорва в съда решението на Европейската комисия, задължила компанията да изплати на Ирландия 13 милиарда евро компенсации за неоправдани данъчни облаги.

През август 2016 година ЕК обяви, че данъчни постановления на Ирландия през 1991 и 2007 година изкуствено са занижили данъчното бреме на Apple за над две десетилетия, което е равносилно на държавна помощ.

/БТА/

По статията работи: Елена Илиева
INVESTOR.BG

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!