Антиваксър в България: Жена между 25 и 39 годишна, без висше образование

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1236

Сн.: АП/БТА

„Антиваксърът“ в България е предимно жена на възраст между 25 и 39 години. Живее в град, без значение дали среден, или голям. Семейството й е от 4 души с 2 деца под 15 години. Без висше образование. Има отрицателна оценка за ЕС и смята, че имиджът на съюза е лош и се е влошил спрямо миналата година.

Това показват проучване на Евробарометър, проведено за Европейския парламент в края на август за профила на антиваксърите.

Подобно проучване, публикувано през юни, показа, че 23% от българите над 15 години изобщо не планират да се ваксинират.
Социологическото проучване, направено преди броени седмици за Европейския парламент, показва по-конкретен профил на „антиаксърите“.

Зад този профил стоят не само противници на ваксинирането и разпространители на най-невероятни конспиративни теории, а й хора, искащи повече и по-достъпна информация за ваксинацията.
Значителна част от българите казват в данните на Евробарометър, че властите трябва да са по-прозрачни в обясненията и действията си за ваксинирането. Напълно съгласни, че има недостатъчна прозрачност, са 28%, а други 38% са по-скоро склонни да се съгласят. Това прави общо две трети от анкетираните.

20% не приемат, че ползите от ваксините са повече от рисковете

Всеки пети или 20% тотално не приема твърдението, че при ваксините срещу COVID-19 ползите са повече от рисковете, както твърдят създатели, производители, регулатори и здравни власти. Още толкова отговарят, че са по-скоро склонни да не се съгласят с това твърдение. Други 8% са казали „Не знам“. Така почти половината анкетирани се оказват в групата на скептиците.

По около 20% в Литва, Словакия и Словения смятат тази група срещу ваксините за опасни. Но спрямо България преди десетина дни напълно ваксинирани от литовците са 65.5% (71% са с поне една доза), 50% от словаците и над 51% от словенците.

Жените в България се оказват малко по-големи „антиваксъри“ – 21% срещу 19% при мъжете – тотално отхвърлят ваксинирането, а 22% срещу 20% при мъжете са склонни да отхвърлят ваксините. Всяка десета анкетирана българка казва „Не знам“, с което се получават 53% съмняващи се и напълно невярващи.
Тази група е от млади хора, защото с напредването на възрастта отричането на ваксините намалява до 13% при българите над 55 години. Но и при възрастните общо една трета се съмняват във ваксините. Във възрастовата група 15 – 39 години мнозинството по 51% не са убедени в ползите от ваксинирането, като българите на 25 – 39 години са водещи с 28% при тотално несъласните, че потенциалните вреди са по-малко от ползите.

Над 40% от се съмняват във ваксините

Антиваксърството е най-силно в големите градове – там общо 41% се съмняват или тотално не вярват – 20% във ваксините. В селските райони този дял достига 48%, но заради доминирането на склонните да се съмняват – 31, докато категорично невярващите в ефективността на ваксините са 17%.

Най-скептични са домакинствата с 2 деца под 15 години – общо 45%, от които 27% са категорично невярващите във ваксинирането.
bg-voice.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!