700% ръст в отказите за издаване на статут за уседналост във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2067

Един от всеки десет кандидатствали не са получили разрешение да продължат да живеят в страната

 

Броят на отказите за европейските граждани, които искат да останат да живеят във Великобритания след Брекзит, се е покачил със 700% за един месец, сочи официалната статистика на Департамента по вътрешните работи. Според данните над 1400 отказа са били направени през юни 2020. През май 2020 отказите са били едва 200. От март 2019 до сега са били издадени общо 2300 отказа. Данните сочат, че 61% от всички откази са били издадени само за един месец – през юни 2020.

В допълнение броят на кандидатите чиито молби са били отхвърлени без право на обжалване е скочил с 73% – от 7100 през май 2020 на 12 300 през юни 2020.

Един на всеки десет кандидата през юни не е получил никакъв статут.

Въпреки че броят на хората, които не са получили статут на уседналост е все още твърде малък (1,7% от 3,5 млн. молби), групи, защитаващи правата на европейци на Острова, заявиха, че внезапният ръст на отказите показва, че лесните случаи са приоритизирани, а по-сложните оставени на заден план.

Освен това Департаментът по вътрешните работи спря да оповестява причината за отказ, която обикновено е записана като „проблем с изпълнението на условията“ или „с криминално досие“.

„Департаментът по вътрешните работи е наблегнал на лесни случаи, и по-сложните са пренебрегнати от самото начало на програмата. Сега виждаме резултатите от обработката на по-сложните случаи. Ръстът в отказите е главозамайващ. Изглежда политиката се меси в процеса по вземане на решения. Тези молби се разглеждат много бързо поради затрудненията от пандемията и наближаващия краен срок. За разлика от отказите, отхвърлянето на молби не може да бъде обжалвано. Наясно сме, че броят на грешките в решенията за емиграция е висок. Всичко това показва, че има много откази, по-малко разрешения и почти никаква прозрачност в системата“, разказва Куба Джаблоновски, изследовател, помощник за групата the3million.

economy.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!