Англия забранява някои пластмасови продукти за еднократна употреба

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112
close up of a Recycling plastic

Англия ще забрани от октомври серия от пластмасови продукти за еднократна употреба, сред които прибори за хранене, чинии и купички. Целта е да се намали растящото замърсяване с пластмаса, обяви британското министерство на околната среда, цитирано от Ройтерс.

Решението е взето след обществено обсъждане, проведено от правителството, при което 95 процента от запитаните са се обявили в подкрепа на забраната, се казва в съобщението на министерството.

“Всички ние знаем какъв е абсолютно опустошителния ефект, който пластмасата има върху обкръжаващата ни среда и дивата природа”, каза британската министърка на околната среда Териз Кофи.

По оценки на правителството в Англия годишно се използват 2,7 милиарда прибора за еднократна употреба, повечето от които са пластмасови, както и 721 милиона пластмасови чинии, но едва 10 процента от тях в крайна сметка се рециклират.

Забраната в Англия ще включва още еднократните пластмасови подноси, пръчки за балони и някои видове чаши и контейнери за храна от полистирол, предаде БТА.

Пластмасовите сламки, бъркалки и произведените от пластмаса клечки за уши бяха забранени в Англия още през 2020 г.

Групата за натиск срещу употребата на пластмаси “Пластмасова планета” (A Plastic Planet) приветства забраната, но призова за повече ограничения, особено върху пластмасовите сашета. “Пластмасовото саше, най-чистият символ на нашия (…) пристрастен към удобството начин на живот, трябва да бъде следващата цел (…) 855 милиарда сашета се използват годишно, без никога да се рециклират”, каза съоснователят на групата Шон Съдърланд.

Британското правителство обяви, че обмисля намаляването на употребата и на други “проблематични” пластмасови продукти като мокри кърпички, цигарени филтри и сашета.

Повечето пластмаси могат да останат в околната среда в продължение на векове и увреждат океаните, реките и почвите, където милиони тонове попадат всяка година като отпадък. Според ООН десетилетия на прекомерна употреба на еднократни пластмасови продукти са причинили “глобална екологична катастрофа”.
mediapool.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!