Анализ разкрива: Над 250 ненужни смъртни случаи седмично в Англия поради дълги чакания в спешните отделения

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
243

В Англия, анализ на данни от NHS от Кралския колеж по спешна медицина разкри, че повече от 250 пациенти седмично умират ненужно поради продължителните чакания в отделенията за спешна помощ (A&E). Проучването, обхващащо 1.5 милиона души, които са чакали 12 часа или повече за прием през 2023 година, показва сериозната връзка между забавянията в лечението и увеличения риск от смърт.

Предишни проучвания посочват, че рискът от смърт значително се увеличава след пет часа чакане. Въпреки твърденията на правителството за подобрение в обслужването на пациентите в рамките на четиричасовата цел, февруари регистрира рекорден брой посещения в A&E.

Анализът, базиран на статистически модел от голямо проучване на повече от пет милиона пациенти на NHS, публикувано през 2021 г., изтъква допълнителния риск от смърт, свързан с дългите чакания. Освен това, данните не включват времето, прекарано от пациентите в чакане извън болниците в линейки, което би могло да увеличи общия брой на смъртните случаи.

Според NHS England, повече от 1.5 милиона пациенти са изчакали 12 часа или повече в големите отделения за спешна помощ през 2023 г., като около един милион от тях са били в процес на чакане за прием в болница. Кралският колеж по спешна медицина изчислява, че при такива пациенти средно 268 смъртни случая са станали в резултат на излишните забавяния всеки тижден през миналата година.

Д-р Адриан Бойл от Кралския колеж подчерта рисковете, които дългите чакания представляват за пациентите, като отбеляза, че липсата на капацитет в болниците води до продължително престой на пациентите и грижи в клинично неподходящи условия. Той добави, че “пряката връзка между забавянията и смъртността е ясна”.

NHS England призна нарастващото натоварване на услугите за спешна помощ, като отбеляза значителни увеличения в търсенето. Организацията изтъкна, че планът за възстановяване на спешната и неотложна помощ, подкрепен с допълнително финансиране, е донесъл подобрения в обслужването.

Министерството на здравеопазването на Англия заяви, че постига напредък в намаляването на времената на изчакване, като за зимния сезон е добавило 5,000 допълнителни постоянно обслужвани легла за увеличаване на капацитета. Властите се ангажират с подобряване на пациентския опит и опростяване и ускоряване на достъпа до медицинска помощ.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!