Американската зла приказка за въоръжените добри момчета

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
101

Не шокът от масово убийство в начално училище преди десет години промени Америка, а един лозунг на оръжейното лоби. Ефектът е опустошителен

 

Мястото на стрелбата в сряда. Снимка: EPA/AARON M. SPRECHER

През тази година се навършват десет години от масовото убийство в началното училище „Санди Хук” в Нютаун. Тогава, след смъртта на двадесет деца на шест и седем години и шестима възрастни в източния щат Кънектикът, американската нация се замисли в исторически момент на шок.

Но кървавото дело и кратката пауза не промениха Америка. След това Конгресът не можа да приеме дори по-задълбочена проверка на купувачите на оръжие. Оттогава мисленето в лагера не е намаляло нито за миг. А в Тексас поредният масов убиец вече нападна поредното начално училище. Малко след 18-ия си рожден ден – три години преди да му бъде разрешено да пие бира – той очевидно законно си купува две полуавтоматични пушки и във вторник убива с тях 19 деца и двама възрастни.

Лобито на оръжейните производители NRA прави тревожните граждани още по-тревожни

Но не кадрите на ковчезите на двадесетте деца, на разстроените роднини или на обляния в сълзи Барак Обама в Белия дом образуваха политическо влияние през 2012 г., а актът на противопоставяне от страна на оръжейното лоби NRA. Уейн Ла Пиер, силният човек в най-мощната лобистка група в Америка вече 31 години, измисли точно една седмица след безчинството фразата, която и до днес се използва при всяка реформа на закона за оръжията: „Единственото нещо, което може да спре въоръжен лош човек, е въоръжен добър човек“.

Половината от американското население е отвратено от този циничен донякъде слоган. Другата се чувства разбрана и окуражена в страха си. Особено по време на криза американската оръжейна индустрия регистрира рекордни продажби: В пиковите фази на пандемията ситуацията беше същата като в деликатните седмици след президентските избори през 2020 г., когато Доналд Тръмп отказа да признае поражението си. А същото се случва след всяко клане.

Отчасти това се дължи на факта, че NRA и подобните ѝ организации редовно подклаждат паника, като внушават, че сега правителството най-накрая ще оскверни Конституцията и ще забрани оръжията. Но и защото всяко клане в училище, кино, супермаркет, църква или музикален фестивал напомня на милиони и милиони американци колко лесно е да си беззащитен пред убиец. Между другото, най-големият целеви пазар за растеж на оръжейната индустрия са жените, които сега по-често, отколкото в миналото, очакват да бъдат в безопасност, ако притежават оръжие.

„Защо сме готови да живеем с тази касапница?”, попита президентът Джо Байдън във вторник. След половин век в американската политика никой не знае отговорите по-добре от него.

Подобно на спора в Германия за ограничението на скоростта по аутобаните

Стрелбата е популярно занимание в голяма част от Съединените щати. Групата на ловците и спортните стрелци в никакъв случай не е достатъчно голяма, за да обясни защо днес в Америка има повече оръжия в обращение, отколкото са жителите на страната. Но те са горди, добре организирани и продават на обществото забавлението си като право на свобода. При всички различия тази част от дебата напомня на продължаващия спор в Германия за ограничението на скоростта на аутобана: поддръжниците могат да отхвърлят призивите за разум със статистически данни, според които процентът на всички продадени оръжия, които се използват за извършване на престъпления или дори масови убийства, е незначителен, коментира пред FAZ германският ни колега Андреас Рос.

„Добрите момчета”, които очакват защита само от собствения си пистолет или пушка в една лишена от оръжие страна, не обръщат внимание на друга статистика: огромното мнозинство от много повече от 40 000 американци, убити с огнестрелно оръжие всяка година, не умират при буйство или в гангстерска война, а се самоубиват или загиват при злополука, например защото наоколо деца си играят с оръжие. Освен това има и банални спорове, при които някой внезапно изважда оръжие в разгара на събитията. Много малко политици обаче искат да разяснят на избирателите, че притежаването на оръжие фундаментално увеличава риска за живота. Дори Байдън, в качеството си на вицепрезидент на Обама, се опита да привлече вниманието на притежателите на оръжие само няколко седмици след „Санди Хук”, като разказва какво е посъветвал съпругата си, когато тя се е почувствала застрашена в семейната къща в Делауеър: „Джил, ако някога има проблем, просто излез на балкона и стреляй два пъти с двуцевката!“…

Губернаторът Абът проведе кампания за повече покупки на оръжия

Поантата по онова време трябваше да бъде: За да се защитите, не ви е необходимо военно оръжие. Но призивът срещу огнестрелните оръжия трябва да звучи различно. През последните години в селските райони на Тексас много училищни райони решиха да насърчат някои учители или служители да носят скрито оръжие. Това обикновено се приема добре от родителите. Можем да предположим, че тази тенденция ще се засили през следващите месеци, както се случи през 2018 г. след масовото убийство в гимназията в Паркланд, Флорида. Тогава дори Тръмп беше обявил в първоначалния си шок, че ще се изправи срещу NRA и ще затегне законите за оръжията. В рамките на няколко дни шоковото му изявление се измени рязко до искане за въоръжаване на повече учители.

Но не само тази коалиция от луди по оръжията, продавачи и обезпокоени граждани, обединена от NRA и други групи, стои на пътя на всяка значителна регулация. Истинският гениален ход на лобито е преосмислянето на правото на гражданите да формират „добре регулирана милиция”, произтичащо от Втората поправка на конституцията: NRA интерпретира притежанието на оръжие като единствения истински знак за конституционна вярност и предпоставка за запазване на американския начин на живот. Консервативните политици играят тази игра, защото без оръжейното лоби е трудно да се набират средства за политическите си кампании. Нито те, нито избирателите им виждат противоречие с ангажимента им за „защита на живота”, който поемат всеки ден в не по-малко разгорещената война на културите за абортите.

Губернаторът на Тексас Грег Абът нарече кръвопролитията в своя щат „неразбираеми”. Наистина? Малко след встъпването си в длъжност през 2015 г. той изпрати съобщение в Twitter, в което изрази съжаление за „срама” на гордия си щат: Тексас отстъпва само на щата Калифорния (със значително по-голямо население) по брой на закупени оръжия. „Да се активизираме, тексасци”, пише той и отбелязва в туита си NRA. Без тяхната подкрепа нито един републиканец в Тексас не може да спечели нито едни избори. Фактът, че два дни преди лятната ваканция 18-годишен тежко въоръжен уби 19 ученици от начално училище, няма да може да промени това дори в Америка от 2022 година. Тъжно, но факт.

По статията работи: автор Бойчо Попов

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!