Amazon забранява софтуерът ѝ за лицево разпознаване да се ползва от полицията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Забраната е за една година

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Amazon заяви, че забранява използването на софтуера ѝ за лицево разпознаване от полицията за една година, докато нараства натиска върху технологичните компании да отговорят на случая с убийството на Джордж Флойд от полицай в Минеаполис, пише CNBC.

“Застъпихме се за това, че правителствата трябва да въведат по-строги регулации за управление на етичното използване на технологиите за лицево разпознаване, а през последните дни Конгресът изглежда готов да приеме предизвикателството“, посочва в изявление Amazon. „Надяваме се, че този едногодишен мораториум може да даде на Конгреса достатъчно време да приложи подходящите правила и сме готови да помогнем, ако бъде поискано“, допълва компанията.

Въпреки че Комисията за надзор и реформа към Камарата на представителите проведе редица изслушвания относно използването на технологията за разпознаване на лица, предстои да се предложи законопроект, регулиращ технологията. Джими Гомес, който е част от комисията, коментира в интервю по телефона, че се надява Конгресът да приеме закона тази година.
„Това е добра първа стъпка, но все още не е достатъчно“, допълва още той.

Гомес твърди, че комисията събира повече информация за технологията и на кого я продава Amazon.

Новините от Amazon дойдоха само два дни, след като IBM заяви, че излиза от бизнеса с лицево разпознаване. Главният изпълнителен директор на компанията Арвинд Кришна призова Конгреса да направи реформи, за да постигне напредък в областта на расовата справедливост и за справяне със системния расизъм.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!