Активността в жилищното строителство във Великобритания почти стагнира през май

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
252

Строителството на нови жилища в страната се е свило до най-ниското си ниво от май 2020 г.

Снимка: Jim McAuley/Bloomberg

Строителството на нови жилища във Великобритания почти е спряло миналия месец поради опасения, че поскъпващите разходи за живот и покачващите се лихви може да ограничат търсенето, съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global/CIPS в строителството е намалял от 58,2 пункта през април до 56,4 пункта през май, като това е бил най-ниският резултат от януари.
Основен фактор за резултата е било понижението в компонента на жилищното строителство, свил се до 50,7 пункта. Това е било най-голямото намаление от май 2020 г.

Общият PMI индекс, обединяващ данните за секторите на производството, услугите и строителството, се е понижил до най-ниското си ниво от февруари миналата година, равнявайки се на 53,4 пункта. За сравнение – през април показателят е бил 58,2 пункта.

“Активността в жилищното строителство е била близо до стагнация през май, когато е било най-лошото му представяне от две години насред сигналите за по-свито търсене и предизвикателството в лицето на влошени потребителски нагласи”, коментира Тим Мур, икономически директор в S&P Global.

Строителният сектор на страната премина сравнително добре през пандемията. Строителната продукция през март е била с 3,7% над предпандемичните си нива, което е по-добро представяне спрямо повечето други сектори.
Въпреки това строителният сектор не е имунизиран срещу усилващия се насрещен вятър, който разтърсва британската икономика.

Потребителската инфлация в страната достигна 40-годишен връх през април на ниво от 9,0%, а измерителят на потребителските нагласи на GfK се сви до най-ниското си ниво от 1974 г., когато започва да се води статистиката.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!