“Ако #ДАНСwithMe не успее, младите ще емигрират”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
241

Като "Игра на котка и мишка без край" вижда политическата ситуация в страната "Стандарт" в днешния си брой. "Ситуацията е

непредвидима. Очаквам управляващите да запазят линията на политическо упорство. Ще се надяват до последно да не се стигне до извънредни избори и ще се откажат да говорят за вот дори през месец май 2014 г.”, прогнозира политологът Първан Симеонов.

“Ако#ДАНСwithMe не успее, младите ще емигрират”, убеден е проф. Александър Кьосев. “И БСП, и Улицата се инатят, предсрочен вот изглежда неизбежен”, е оценката на политолога Димитър Аврамов.

Анализът на “Труд” определя статуквото сега между протестиращи и управляващи като: “Невъзможният диалог между улица и власт”. “Преса” обобщава какви са настроенията в България преди големия отпускарски сезон: “Ситуацията патова, няма лесно решение”.

“Половината българи одобряват протестите срещу кабинета”, показа експресен телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл”. 47% от българските избиратели симпатизират на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, 41% са на обратното мнение. 31% пък одобряват контрапротестите в защита на властта.

Според “Дума” 77% от българите са категорични, че протестиращите трябва да се съобразяват с непротестиращите и да не нарушават техните права. Изданието коментира със свой прочит данните от експресения телефонен сондаж на “Галъп интернешънъл”, откъдето посочват малка преднина на БСП пред бившите управляващи от ГЕРБ.

“Дебатите за Изборния кодекс се изродиха във фарс”, пише”Сега”. Вчерашното заседание на временната парламентарна комисия за промени в кодекса премина в размяна на безсмислени констатации, а часове по-рано гражданите пренебрегнаха заседание на комисията за взаимодействие с техни организации. Мая Манолова, която оглавява и двата органа, обясни, че въпросът за провала на сбирката бил технически.

Темата на втората сбирка бе финансирането на предизборната кампания. Обобщените предложения за промени в ИК са: драстично намаляване на парите, които се харчат за пропаганда, безплатен достъп до медиите, включително частните, за всички участници в изборите, както и централно бюджетно субсидиране за всички за разходи по време на кампанията. Предложена е и забрана дарения да се правят за коалиции, но затова пък тази възможност остава за отделните партии, защото се осчетоводяват и декларират по различен начин.

“Дума” цитира председателя на комисията за изработването на нов ИК Мая Манолова, която заяви: “През целия август нашата временна комисия за изработването на проект на нов Изборен кодекс ще работи, ще пишем текстовете в суров вариант. През септември ще разпишем всички предложения и надявам се до октомври да ги приемем във формат комисия, след което ще си кажат думата и парламентарно представените партии.”

“Парламентът реши: дефицитът се вдига на 2% от БВП, ще се тегли нов външен заем”, оповестява резултатите от парламентарния ден “Сега”. След двудневно заседание НС окончателно прие проекта за актуализация на държавния бюджет.

Водещото заглавие на “Сега” съобщава: “Прокуратурата и МВР се намесиха в сделката за фонд “Доверие”. Организирана престъпна група от 15 човека е била по следите на двама души, свързани с продажбата на фонда, обявиха зам. главният прокурор Борислав Сарафов и главният секретар Светлозар Лазаров. Задачата е била двамата да бъдат пребити и да им се отнемат колите, както и пари. От държавното обвинение отказаха да съобщят имената на застрашените с аргумента, че те са свидетели.

“24 часа” допълва, че според прокуратурата лидерът на въоръжената група за убийства и грабежи е Валентин Янев-Вальо Бореца. Той е в затвора от повече от година и половина, където излежава присъда за рекет. След влизането на Вальо Бореца зад решетките до лидер се издигнал Мартин Антов. Антов е кикбоксьор и бивш шофьор и охранител на Антон Петров-Хамстера, подсъдим по делото “Октопод” и обвиняем за склоняване към проституция.

“Ще дадем по-високи стипендии за филолози и инженери”, обявява намеренията на ведомството си министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова пред “24 часа”. “Парите на университетите ще зависят от реализацията, рейтинга и акредитацията.”

Пред “Труд” лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” споделят прогнозите и оценките си за политическото и икономическо състояние на държавата. “Задават се стачки в енергетиката наесен”, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. “Брюксел ще се втвърди още към властта”, предвижда д-р Константин Тренчев, президент на КТ “Подкрепа”.

“Още една смърт в “Ораново” – проклятие тегне над тази мина. 17 дена след като огромно свлачище уби двама миньори, а други двама все още се издирват, вчера сутринта на 200 м под земята издъхна техен колега – 49-годишният Асен Грънчаров – най-вероятно от инфаркт, пише “Преса”.

Съдия-изпълнител да събира борчовете за лечението на хората без здравни вноски, поиска министър Таня Андреева. Идеята е в Закона за здравното осигуряване изрично да се запише, че болниците могат да пратят на Темида неосигурените си пациенти и да ги дадат на частни бирници, информира “Стандарт”. Промените се очаква да са готови през септември.

Според здравния министър мярката ще стимулира хората да се осигуряват. В момента има над 1,2 млн. души без редовни вноски. Според експертите обаче част от тях не живеят в България.

“Когато държавата е добре, военните плащат за лечение на всички. ВМА лекува 524 000 души годишно. 10 000 лв. на ден струва ранен от катастрофа. Средният престой в болницата ни е 4,5 дена. Реанимацията струва по 2,5 млн. лв. месечно. Нужни са 400 млн. лв. резерв за епидемии”, прави обзор на разходите ген.-майор Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия, в интервюто си за “24 часа”.

“Готвят ли ни БСП и ГЕРБ Отечествен фронт?”, пита анализът на “Сега”. Плевнелиев заяви, че не е свалил доверие от БСП и ДПС. Борисов пък иска избори през май. Това какво трябва да означава? На 48-ия ден от протестите пред парламента Бойко Борисов каза, че иска предсрочни избори през май. Рече го сутринта. Вечерта добави, че желаел все така неистово оставка на кабинета и незабавен вот, но след като управляващите отказвали, защо да не са напролет, когато ще избираме и евродепутати, “масрафа ще го има”, защо да харчим излишни пари. Изявлението на Борисов, макар в негов стил после почти самоопровергано (знае ли някой какво наистина мисли?), не бива да бъде подминавано, смята изданието.

“Царят отваря двореца “Врана”, е водещата тема на “Труд”. Най-вероятно откриването на експозицията в дома на Симеон Сакскобургготски ще е през септември. След парка на “Врана”, отворен от общината, посетителите ще имат възможност да надникнат и в сградата на реституирания от Симеон Сакскобургготски дворец.

За възстановяване на уникалния царски дворец се ползвал планът на арх. Никола Лазаров, проектант на сградата. След като бъде отворен музеят, София ще си има не само български Лувър, но и български Версай – дворец с красив парк, шегуват се посетителите на “Врана”.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!