Айфеловата кула в окаяно състояние, ще се срути без спешен ремонт

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
112

От 2010 г. насам ръждясва прогресивно

Снимка: БГНЕС/ЕПА

От 2010 г. насам Айфеловата кула в Париж ръждясва прогресивно и ако не бъде ремонтирана спешно, може да се срути.

Това се казва в класифицирани документи, пише изданието Marianne.

Те сочат, че Айфеловата кула е в окаяно състояние – “на някои места ръждата тотално е разяла метала”, пише вестникът. Причината е, че желязото, от което е направен паметникът, влиза в контакт с вода и кислород на тези места, където боята пада с възрастта.

През 2018 г. започна 20-ият ремонт на кулата за Олимпийските игри през 2024 г., който включваше почистване на една трета от конструкцията и нанасяне на два слоя нова боя върху нея, за да се ограничи корозията. Поради пандемията от коронавирус, обаче, работата трябваше да бъде отложена, а в старата боя бе открито олово. Заради това ремонтът ще бъде “козметичен” и ще обхване само 5% от Айфеловата кула.

“Малко вероятно е да падне утре сутринта, но наистина не е в много добро състояние”, казва пожелал да остане анонимен служител пред изданието.

Sete, която управлява атракцията, не иска да я затваря за продължителни периоди от време за ремонт, тъй като това би довело до загуба на приходи.

Айфеловата кула е четвъртото най-посещавано място в Париж след Дисниленд, Лувъра и Версай./БГНЕС

По публикацията работи: Александър Попов
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!