Адвокати ще отказват служебна защита, защото държавните пари са свършили

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
922

Парите, които отпуска държавата за служебни адвокати,

са свършили и много адвокатски колегии ще престанат да предоставят безплатна служебна защита. Това съобщи в интервю за БТА председателят на Националното бюро за правна помощ Вася Илиева.

Бюджетът за тази година на бюрото бил вече изчерпан. Илиева напомни, че преди дни в Държавен вестник е обнародвано и решението на кабинета, според което бюджетът на Националната бюро за правна помощ е намален от 6 на 5 млн. лева. Според нея отказът на цели адвокатски колегии предоставят правна помощ ще доведе до блокиране на съдебната система в отделни региони на страната.

След влизането в сила на промените в НПК, които позволиха назначаването на резервен служебен защитник по брой поискани адвокати за резервни защитници, София държи първенството, а по брой дела, по които са поискани резервни защитници – Районният съд в Петрич е начело. За този кратък период от време искания за резервни защитници са отправяни към 14 адвокатски колегии от страната, уточни Илиева.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!