Адвокати: Карантинирането в хотели на пътуващи във Великобритания е нарушение на правата им

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
614

Адвокатска кантора, представляваща потърпевши пътници, оспорва политиката на задължителна карантина в хотели в Обединеното кралство и иска съдебно преразглеждане на този подход, съобщи Би Би Си

В момента пътниците са длъжни да прекарат 11 нощувки в карантинни хотели при завръщане от страните от червения списък, въпреки че са напълно ваксинирани и са с отрицателен тест за коронавирус.

Базираната в Лондон фирма PGMBM казва, че това е “незаконно лишаване от свобода”. В четвъртък цената на престоя в хотел за карантина скочи от 1750 паунда на 2 285 паунда. Фирмата е започнала съдебно производство. Управляващият партньор на PGMBM Том Гудхед каза: „Задължителната карантина в хотел е фундаментално нарушение на правата на човека. Това доведе до фалшиво затваряне на хора, които са напълно ваксинирани и са с отрицателен тест.

Затворниците имат право на повече свобода от тези, които са принудени да изтърпят карантина в хотели.“ Повече от 60 места, включително Турция, Мексико, Кения и много страни в Африка, в момента са в червения списък.

Другите европейски държави със задължителна карантина, включващи задържане в хотели – Ирландия и Норвегия – са променили своите схеми, така че напълно ваксинираните пътници са освободени от необходимостта от карантина.
Юридическият екип търси обезщетение не само за лицата, които те представляват, но и за всеки, който си е направил двете дози ваксина във Великобритания и е отсядал в карантинен хотел.

В допълнение към обезщетението за нарушаването на правата на човека, адвокатската кантора иска и възстановяване на разходите за карантинен престой в хотела. Това е вторият случай, с който PGMBM се заема във връзка с карантинните хотели. Първият беше на основата на финансови затруднения и доведе до това, че правителството предложи възможност хората, които са изправени пред финансови затруднения, да плащат на 12 месечни вноски.

Искаме тази драконовска политика да бъде отменена и засегнатите да бъдат обезщетени правилно, заявяват от адвокатската кантора. Гудхед добави, че мнозинството от хората, които влизат в контакт с адвокатската кантора, не пътуват до или от страни от червените списъци за почивка или за отдих. „Те често пътуват по спешни или наложителни причини и няма да пътуват, освен ако не смятат, че е абсолютно необходимо“, обясни той.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!