И вот на недоверие срещу Джонсън няма да предотврати твърд Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
52

В такъв случай правителството вероятно ще назначи нови избори за дата след 31 октомври

Снимка: Ройтерс

Дори и вот на недоверие срещу новия британски премиер Борис Джонсън не е подходящо средство за предотвратяване на твърдия Brexit. Ако Джонсън загуби подобен парламентарен вот за доверие през септември или октомври, неговото правителство ще насрочи нови избори за дата след 31 октомври и така или иначе Великобритания ще напусне ЕС, съобщава The Sunday Telegraph. Вестникът се позовава на пътрешноправителствени изявления на консултанта на Джонсън Доминик Къмингс пред министрите на страната.

Хардлайнерът по темата Brexit Джонсън възнамерява страната му да напусне ЕС в края на октомври – без споразумение, ако е необходимо. Очаква се това да се отрази сериозно на икономиката. Наскоро паундът падна до най-ниското си ниво от 30 месеца.

Към момента има 30-процентен шанс Кралството да напусне блока през октомври без сделка, показват резултатите от изследване сред 13 банки. Това е повече от тройно увеличение на перспективата, спрямо сходно изследване, проведено през февруари. Подобен изход на процеса по Brexit ще понижи цената на паунда с повече от 9%, достигайки стойност от 1,10 паунда за долар – ниво, което не е отбелязвано през последните 34 години.

Но в британския парламент няма мнозинство за Brexit без сделка, а някои парламентаристи от консервативната партия на Джонсън сигнализираха, че ще гласуват в отчаянието си срещу премиера за предотвратяване на хаотичен Brexit. Очевидно обаче и това няма да помогне.

По статията работи: Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!