От 2025 г. Лондон ще купува само кораби с нулеви емисии

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
136

Правителството все още обмисля как да стимулира прехода към такива плавателни съдове

Британското правителство обяви, че всички нови кораби, които поръчва след 2025 г. и които са предвидени за водите на Обединеното кралство, трябва да са оборудвани с технология с нулеви емисии, пише Euractiv. Решението е част от плана на страната да намали замърсяването на водите.

Плавателни съдове с нулеви емисии обикновено са захранвани от батерии или биогорива, но имат на борда си запас от изкопаемо гориво за резерва. Британското правителство също така обмисля начини, по които да насърчи прехода към кораби с нулеви емисии и догодина ще проведе консултации по темата, обяснили са от местното транспортно министерство. По думите на представители от ведомството е стартиран конкурс с награден фонд 1 млн. паунда за намирането на нови начини за понижаване на вредните емисии в морето.

Миналия месец Великобритания си постави за цел до 2050 г. да постигне нулеви нетни емисии на парникови газове и така се превърна в първата държава от Г-7, която си постави такава амбициозна задача. Лондон също така подкрепя идеята на Брюксел да въведе такава цел на общоевропейско равнище.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!