Кремъл е готов да изпрати дипломати в Минск за преговори с Украйна*

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
64

Съветник на украинския президент заяви по-рано, че Украйна е готова да обсъди и неутрален статут на страната спрямо НАТО

Снимка: Bloomberg

Русия е готова да изпрати дипломати в Минск за разговори с Украйна. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от информационна агенция Интерфакс.

Владимир Путин е готов да изпрати официални лица от Кремъл, министерствата по отбрана и външни работи за преговори в беларуската столица, за да обсъдят “нетруалния статут на Украйна”, каза Песков. Той добавя, че “демилитаризацията и денацификацията” на Украйна са съществена част от този неутрален статут.

По-рано през деня украинският президент Володимир Зеленски призова руския държавен глава Владимир Путин да се върне на масата за преговори, съобщава Тhe Guardian.

В телевизионно изявление днес Зеленски каза, че призовава руския лидер да се проведат преговори, за да се сложи край на конфликта.

„Бих искал да се обърна към Русия още веднъж: боеве се водят в цяла Украйна. Нека седнем на разговори, за да спрем смъртта“, каза Зеленски.

Украинският лидер призова Европа да действа по-бързо и мощно в налагането на санкции върху Москва, обвинявайки западните съюзници в политиканстване, докато войските на Москва напредват към Киев.

„Европа има достатъчно сила да спре тази агресия“, каза Зеленски, добавяйки, че всичко – от забраната на руснаци да влизат в Европейския съюз до отрязването на Москва от системата SWIFT и петролно ембарго – трябва да стои на масата за обсъждане.
„Все още можете да спрете тази агресия. Трябва да действате бързо“, допълни той.

Украйна иска мир и е готова на преговори с Русия, включително неутрален статут спрямо НАТО, заяви от своя страна украинският съветник на президента Михаило Подоляк за Ройтерс.

„Ако разговорите са възможни, те трябва да бъдат проведени. Ако в Москва казват, че искат да проведат преговори, включително по неутрален статут, не се страхуваме от това“, казва той чрез текстово съобщение. „Можем да обсъдим и това“.

„Готовността ни за диалог е част от упорития ни стремеж към мир“.

Междувременно според китайските държавни медии руският президент Владимир Путин е заявил пред китайския си колега Си Дзинпин в разговор в петък, че Русия е готова да проведе преговори на високо равнище с Украйна.

„САЩ и НАТО дълго време пренебрегваха разумните опасения на Русия, многократно пренебрегваха своите ангажименти и продължават да разполагат военни части на изток, предизвиквайки стратегическите граници на Русия“, е заявил Путин пред Си Дзинпин според държавната китайска телевизия CCTV.

Според медията Си Дзинпин е казал на Путин, че Китай подкрепя Русия в усилията ѝ да реши кризата в Украйна чрез диалог.

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил от своя страна, че Москва няма да разговаря с правителството в Киев, докато армията на Украйна не се предаде, съобщава Bloomberg.

“Готови сме на преговори във всеки един момент, веднага след като украинските военни сили отговорят на призива на нашия президент да спрат съпротивата и да оставят оръжията си“, заяви Лавров в Москва след среща с представители на отцепилите се републики.

Лавров повтори коментарите на Путин, че инвазията цели „демилитаризация и денацификация“ на Украйна и засили безкомпромисната позиция на Кремъл към правителството на Киев.

* Актуализирано към 16:30 ч . с изказването на Дмитрий Песков.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Кирилова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!