Рисковете на градското пчеларство

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
539

Бумът на градско пчеларство може и да навреди, вместо да е в помощ на медоносните насекоми, предупреждават

учени, цитирани от BBC.

Експертите алармират, че големите популации на пчели в райони с малко зелени площи и по-конкретно растения с цветове, от които те да могат да се хранят, създава повече трудности на проблемните видове.

Спадът на медоносните пчели са свързва и с липсата на подходящи местообитания, но увеличаващият се брой пчелни кошери в Лондон например може да изостри проблемите им.

По-полезното в случая ще бъде, ако любителите на природата засаждат цветя в градските пространства за сметка на нови кошери там, твърдят експерите. Съветите на проф. Франсис Ратниек и д-р Карин Алтън от лабораторията по пчеларството и социални насекоми в университета в Съсекс са публикувани в списание The Biologist.

Лошото време през последната година е причинило драматични загуби на 33.8% от пчелните семейства във Великобритания през тази зима. Учените все още не могат да се обединят около обяснение за продължаващото понижение на популациите на медоносни пчели. В отговор благотворителни организации и природозащитници започнаха да отглеждат масово пчели в градски условия.

Последните данни за Великобритания показват, че броят на кошерите в Лондон се е увеличил над два пъти от 2008 г. насам до общо 3745.

В английската столица в момента има 10 кошера на кв. км в сравнение с 1 на кв. км в Англия като цяло. Кошерите по покривите в града стават все по-популярни като символи на зелените каузи на някои компании или като упражнение по тимбилдинг.

Учените също така предупреждават, че неопитните пчелари могат да рискуват здравето на своите “питомци”. Ако има струпване на твърде много колонии в един и същ район, източниците на храна скоро ще бъдат крайно недостатъчни. Така колониите няма да могат да съществуват, но също така това влияе и на други видове, които имат нужда от цветя.

Всеки нов кошер в Лондон изисква по 1 хектар (0,01 кв. км) с цветя или билки, които да изхранват пчелите му, смята д-р Алтън. Риганът, лавандулата и ментата “коча билка”, както и пореч са сред растенията, които привличат пчелите, лесно виреят и са красиви.

Прекаленият ръст на градски колонии на начинаещите пчелари може да създаде условия за епидемия от заразни болести по пчелите, за които те нямат достатъчно познания и опит.

И все пак градското пчеларство остава възможно и ефективно, ако градските ентусиасти имат или получат необходимите знания за пчеларството, помислят предварително за наличието на “фураж” за своите пчели и за присъствието на други кошери в близост, като най-вече правят нещата бавно и обмислено, казват в заключение експертите.

“Научете се да го правите правилно и ще получите повече!”, гласи съветът на учените.

 

днес.бг

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!