Facebook не е това, което беше

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
356

Милиони потребители на социалните мрежи съзнателно или

не правят личния си живот обществен. На много от тях уж невинните постове им изиграват лоша шега. На други може би пък им отварят нови врати.

Приятелства, преживявания, споделена информация… Колкото и да се опитваме да ги скрием от другите, в мрежата ли сме, няма вече нищо лично. Това вече изисква да си наложим собствени правила, ползвайки и възползвайки се от Facebook,Twitter, Flicker и други социални мрежи, категорични са специалисти. Особено, ако си обществена личност или журналист с активен профил.

В сутрешния блок на Българската нацонална телевизия част от тях коментираха свободите и ограниченията на мржета и етичните правила в ползването й.

Всички журналисти от Би Би Си имат профили в социалните мрежи и ползват активно Twitter, Flicker и др., но там те трябва да спазват определени правила. Когато се занимава с новини и отразява политически събития, човек не трябва да показва своята политическа окраска, да не показва какви са неговите политически пристрастия, коя партия подкрепя. Това каза журналистът от Би Би Си Андрей Владов. По думите му правилата, които трябва да следват журналистите от световната медия в социалните мрежи са общо взето доста логични и разумни и са част от нещо, което се нарича „правила/кодекс на редакционно поведение”. Това са правила, които засягат по принцип как Би Би Си отразява новините и какво трябва и какво не трябва да прави, за да може да поддържа репутацията на обществена и независима медия, подчерта Владов.
Facebook публиакции не е само лично пространство, въпреки че в социалната мрежа се дава възможност настройките да са лични и споделянията да са само с приятели, защото винаги съществува възможността някой наш приятел да „сподели” информацията, която ние сме публикували, коментира активността в мрежата маркетинг експертът Ален Попович.

Голяма част от хората използващи социалните мрежи не съзнават какво всъщност извършват там и какво стои по принцип зад целия този софтуеър. И от там идва целият проблем, коментира пиар експертът Александър Богоявленски. Той бе категоричен, че социалните мрежи отдавна не са само лично пространство, а са обществени, но голяма част от хората все още не осъзнават този факт. „Може би в началото създателите на подобен тип мрежи да са имали предвид те да са място за споделяне на лични преживявания и впечатления, но в днешно време тази идея отдавна се е изпарила”, смята експертът.

Ако влезем в една фейсбук страница можем да видим много лични снимки от рождени дни, партита и така нататък, но това не означава, че това пространство е лично и е като една затворена стая. Напротив, това е една стая с едни кристално чисти прозорци от които можеш да видиш всичко, каза психологът Петър Петров.

В крайна сметка въпросът е личен и всеки сам решава какво да поства на личната си страница въвFacebook , и какво съответно не трябва да се поства.
cross.bg

Kapere

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!