57 млн. лв. отпуска Европейският съюз за култура у нас

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1273

Европейският съюз отпуска 57 млн. лв. за културния сектор в България. Средствата са по оперативна програма "Регионално развитие", съобщи в сряда пресцентърът на Министерството на културата.

С част от отпусната финансова помощ ще бъдат обновени сгради на културни институции, които са държавна собственост. Сред тях са Националната галерия за чуждестранно изкуство, Националният музей на българското изобразително изкуство, Националният исторически музей, както и сградите на галерии, музей и театри в Бургас, Пловдив, Русе и Шумен.
В списъка са включени и галерии, чиито експозиции трябва да бъдат преместени в така наречения български “Лувър”, когато стане готов. От културното министерство отговориха на “Дневник”, че това няма нищо общо с необходимостта от реставрация на зданията. Ремонтът ще бъде направен, въпреки че някои от колекциите ще се преместят. От 31 май тази година тече и конкурс за проектиране на музейния център. Той трябва да събере под един покрив в центъра на столицата по-големите експозиции.

Част от безвъзмездната финансова помощ е предназначена и за паметници на културата от национално и световно значение. Вече е ясно, че църквата “Свети Георги” в с. Арбанаси край Велико Търново и Ески джамия в Стара Загора ще получат средства.

Друга част от европейските пари ще бъдат похарчени за развитието на културен туризъм – международни, етно, театрални и други фестивали, се казва в съобщението на културното министерство.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!