£5000 субсидии в Англия и Уелс за замяна на газовите бойлери с термопомпи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
464

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На собствениците на жилища в Англия и Уелс ще бъдат предложени субсидии от £5000 от следващия април, за да им се помогне да заменят старите газови бойлери с термопомпи с ниски въглеродни емисии.

Помощите са част от правителствения план от 3,9 милиарда паунда за намаляване на въглеродните емисии при отопляване на домовете и други сгради.

Надеждите са след 2035 година повече да не се продават нови газови бойлери.

Финансирането цели освен това да направи енергийно по-ефективни домовете за социални грижи и обществените сгради.

Министрите съобщиха, че субсидиите ще помогнат напълно да се избегне нуждата от нов газов бойлер като се инсталира термопомпа.

Експерти обаче смятат, че бюджетът е твърде нисък, а стратегията не е достатъчно амбициозна, защото заделените за целта от правителството 450 милиона паунда за три години ще осигурят инсталирането само на 90 000 термопомпи.

Джони Маршал, който е главен икономист на мозъчния тръст Resolution Foundation, е цитиран от Би Би Си да казва, че тази бройка е далеч от набелязаната цел за инсталиране на 450 000 термопомпи до 2025 година, определена от парламентарната комисия за климатичните промени.

Изчислено е, че повече от една пета от емисиите на вредни газове е в резултат на отопляването на домовете.
bnr.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!