30 български училища се включват в проекта “Свързващи класни стаи”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
3931

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и директорът на Британския съвет в България Тони Бъкби ще подпишат днес меморандум за сътрудничество, с който започва изпълнението на проекта "Свързващи класни стаи". Това съобщи пресцентърът на МОМН.

На подписването от 11,00 ч. в МОМН ще присъстват посланикът на Великобритания у нас Стийв Уилямс и Красимира Танчева – мениджър “Партньорски проекти” в Британския съвет.
В проекта ще участват 30 български училища, като през 2011 г. ще се включат първите десет училища – от общините Димитровград и Видин.
През следващите две години към тях ще се присъединят още 20 училища от други региони на страната.
Досега в проекта “Свързващи класни стаи” участват 20 европейски държави или общо 70 страни в цял свят. Целта на проекта е да създаде възможности за културно образование, посочват от МОМН.
Проектът представя нов начин на работа в областта на образованието, като добавя международно измерение към текущия учебен процес.
Учениците, включени в проекта, ще могат да общуват и да се обучават заедно със свои връстници от други държави. Те ще имат за задача да създадат съвместни проекти, като работят в групи, съставени от училища от Великобритания, от две страни от ЕС и от друга държава.
Българските училища ще работят с партньори от Русия, Израел, Италия и Великобритания. Съвместната работа по проекта до голяма степен ще се осъществява чрез използването на информационни технологии.
Училищата от всяка държава ще комуникират помежду си и ще обменят информация и образователни програми чрез системата Life@Edu, която може да се използва на всеки от местните езици. Комуникацията между училищата от различни държави ще става на
английски чрез платформата e-twinning на ЕС.
Проектът “Свързващи класни стаи” се изпълнява с подкрепата на образователните министерства във всички страни, които координират партньорската мрежа от училища.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!