2012-та идва с нова рецесия за еврозоната

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
598

След силните трусове през 2011 година, още в началото на новата година 17-те страни в еврозоната ще бъдат изправени пред още по-тежки препятствия при разрешаването на дълговата криза. Очаква се икономиката на еврозоната да изпадне отново в рецесия, информира money.bg.

Заради продължаващия натиск върху държавните финанси на фона на вялия растеж на еврозоната ще й бъде дори по-трудно да укрепи разклатените си банки, както и да овладее при финансирането си от пазара високите лихви, заплашващи да разорят Италия и Испания.
Още през втората седмица на януари емисиите държавни облигации на нуждаещите се от финансиране Италия и Испания ще покажат дали наистина еврозоната най-сетне е започнала да овладява продължаващата две години дългова криза, която доведе до спасителни планове за Гърция, Ирландия и Португалия.
Освен това, забавеният темп на икономиката в еврозоната може да доведе, ако вече не е довел, до рецесия.
Гърция, за която вече има един спасителен план, трябва да се споразумее с кредиторите по отписването на задълженията си, с което ще се орежат с 50 на сто отпуснатите от тях суми за Атина в усилията тази фалирала страна да бъде изправена отново на крака.
Основните играчи – правителствата от еврозоната, европейската изпълнителна власт в лицето на ЕК и ЕЦБ – трябва да работят заедно, за да убедят финансовите пазари, че правителствата на затруднените страни могат да плащат големите си дългове и заслужават да се финансират от пазарите при поносими лихви.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!