Bank of England може да затегне паричната политика по-бързо от очакваното

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
146

Централната банка на Великобритания вече започна серия от лихвени повишения, но сега икономистите са изправени пред въпроса в какъв размер ще са те

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли. Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) може да повиши лихвите по-бързо, отколкото първоначално се очакваше, за да ограничи ускоряващата се инфлация. Това смятат икономисти, анкетирани от Ройтерс, които завишиха своите прогнози за покачването на цените в страната.

Последните данни показаха, че инфлацията във Великобритания е достигнала близо 30-годишен връх през декември миналата година. Това притисна АЦБ да повиши лихвите за втори пореден път този месец, с което основната лихва вече се равнява на 0,50%.

Близо половината от членовете на комисията по парична политика към банката обаче гласуваха за по-голямо повишение на лихвата (с 0,75%), а това увеличава вероятността от допълнително затягане през следващия месец.

Близо две трети от респондентите, или 25 от 40 души, от проучване на Ройтерс, проведено в периода 7-11 февруари, очакват лихвено повишение в размер на 25 базисни пункта на следващото заседание на АЦБ. То ще се проведе на 17 март. Ако това се случи, то би било първата серия от три последователни покачвания от 1997 г. насам.

21 от 41 респонденти прогнозират покачване до 1% през следващото тримесечие. Финансовите пазари пък са в очакване на общо 75 базисни пункта увеличение през следващите две заседание през март и май.

В друго проучване на Ройтерс, проведено миналия месец, икономистите бяха в очакване на само още едно покачване през тази година, което да се случи през третото тримесечие. Данните показват колко бързо се променят очакванията сред анализаторите.

“Комбинацията от по-висока инфлация, устойчив пазар на труда и по-добри от очакваните данни за омикрон диктува продължение на цикъла на повишения, който започна през декември“, каза старшият икономист в KPMG Мичъл Стелмак. “Очакваме комисията да продължи с повишенията през март и май с евентуална пауза след това, която да позволи да се вкорени новата посока на паричната политика“, допълни експертът.

Продължаващите проблеми със снабдителните вериги и покачващите се енергийни цени доведоха до ръст в медианната прогноза за инфлацията в рамките на девето поредно проучване на Ройтерс.

Средните прогнози са инфлацията е на ниво от 5,7% през това тримесечие и да достигне връх от 6,6 на сто през следващото. Това е увеличение със съответно 0,5 и 1,1 процентни пункта спрямо януарските прогнози на икономистите. През последните две тримесечия на 2022 г. инфлацията ще се забави до съответно 5,9% до края на септември и до 4,5% до края на декември

“Инфлацията ще достигне връх от малко под 7% през април, когато ефектът от поскъпващата енергия бъде обхванат от данните. През втората половина на годината би трябвало да видим успокояване на инфлационния натиск от страна на проблемите с доставките“, каза старшият макро стратег в  Rabobank Стефан Купман.

Над 80% от анкетираните (15 от 18 души) отговарят на допълнителен въпрос, че е по-вероятно АЦБ да увеличи лихвите с повече, отколкото те очакват.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е нараснал с 1% на тримесечна база през последните три месеца на 2021 г. Данните за предходното тримесечие са ревизирани в посока надолу до повишение от 1%.

Очакванията са икономиката на Обединеното кралство да се разрасне с 0,4% през това и с 0,9% през следващото тримесечие. През останалата част на годината БВП на страната ще отбележи ръст от 0,6%.

Годишното увеличение на показателя ще достигне 4,3% през 2022 г. и ще се забави до 2,1% през 2023 г. Преди месец очакванията бяха за ръст от съответно 4,5% и 2,2%.

17 и 20 респонденти, или 85% от отговорилите не смятат, че увеличението на заплатите в страната ще настигне инфлацията в следващите 12 месеца.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Бойчо Попов
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!