Решението за по-строги Covid ограничения за Англия може да дойде в понеделник

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
864

Снимка: Анди Рейн/EPA

Министрите може да се срещнат още в понеделник, за да определят дали са необходими нови ограничения в Англия през новата година на фона на нарастващите опасения, че нарастващите случаи на Covid могат да засегнат обществените услуги.

Очаква се те да оценят новото моделиране от Университета в Уоруик, предоставено на Научната консултативна група за извънредни ситуации (Sage) в документи, публикувани в четвъртък.

Учените са разгледали ефектите от потенциалното връщане към ограниченията от стъпка 2 от 28 декември или 1 януари, което ще продължи две седмици, четири седмици или три месеца до 28 март. От Номер 10 споделят, че данните все още не са разгледани от министрите.

Стъпка 2 – част от миналогодишната пътна карта – включва забрана за социално смесване на закрито, връщане на правилото на шестте и барове и ресторанти, които могат да обслужват само на открито.

Това идва, тъй като новите данни на ONS показват, че един на всеки 35 души в Англия е имал Covid миналата седмица, като 1,7 милиона души са дали положителен тест в Обединеното кралство. № 10 каза, че служителите ще продължат да преглеждат последните болнични данни през Коледа, но министрите няма да се срещнат отново най-рано в понеделник.

„Притесняваме се за устойчивостта на работното място“, споменава източник от правителството. „Това е ключова причина да се намалят дните на изолация [от 10 на седем], но ще трябва да се вземе решение в кръга, като се вземат хоспитализации и тежко заболяване, което трябва да стане по-ясно през уикенда.

Източник в Уайтхол сподели, че всякакви ограничения, основани на опасения на работното място, вероятно ще бъдат насочени към сектори, а не към широкообхватни, но министрите не са изключили правните насоки, които идват следващата седмица.

Правителствената комисия по Covid-O, която е фокусирана върху функционирането на службите и отсъствията на работното място, се очаква да преразгледа отново ситуацията след коледния уикенд.

Пат Кълън, ръководител на Кралския колеж по медицински сестри, сподели пред Би Би Си, че има “много, много изчерпана работна сила” поради броя на персонала, поставен в изолация.

Д-р Джени Харис, ръководител на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, сподели, че има редица фактори, както и тежестта на варианта, които ще бъдат взети предвид, когато министрите се съберат след коледния уикенд, за да обсъдят допълнителни ограничения за Англия.

Въпреки нарастващите случаи, се пораждат надежди, че новите ограничения могат да бъдат избегнати след анализ, който показва, че рискът от хоспитализация е до 70% по-малък за хората с Omicron в сравнение с тези, заразени с Delta, според първото проучване на правителството на Обединеното кралство от своя вид.

Харис споделя, че министрите ще трябва да предприемат холистичен подход за това колко широко е въздействието на броя на случаите върху основните услуги – както и броя на хоспитализираните.

„Министрите ще разгледат всички данни, с които разполагаме – и това не е просто това, което казва епидемиологията, а как се отразява на обществото“, каза тя пред BBC.

„Така например, имаме много висок процент на болни – знаем, че особено в Лондон около един на всеки 35 в момента има Omicron. Сега това оказва влияние върху работната сила. Така че не става дума само за процентите на хоспитализация.

Тя добави, че министрите се информират ежедневно и това ще продължи през целия коледен период. „Не мисля, че все още знаем, че това ще бъде значително по-малко сериозно заболяване за населението – по-възрастното население – за което обикновено сме най-загрижени във връзка със сериозни заболявания и смърт.

Документите на Sage откриват „очевидно забавяне на темповете на растеж“, което може да бъде свързано със самоконтрол на поведението. Но документите показват, че все още има „време на удвояване в по-голямата част от страната… в рамките на два до три дни и, което е важно, процентът на положителните тестове все още се повишава“.

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!