15 държави настояват за обезщетения от ЕС и Великобритания заради Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
39

Австралия твърди, че удължаването на срока за Brexit е причинило „значителни търговски смущения“ на бизнесите в страната

Снимка: архив Ройтерс

Водещи търговски партньори търсят обезщетения от Великобритания и Европейския съюз (ЕС) заради несигурността около Brexit, която е довела до смущения в търговията преди Коледа, пише онлайн изданието politico.eu.

Общо 15 държави, сред които са Австралия и САЩ, изразиха опасенията си за търговски загуби по време на срещата на един от съветите на Световната търговска организация (СТО), съобщава за изданието източник от Организацията.
Австралия твърди, че удължаването на срока за Brexit е причинило „значителни търговски смущения“ на бизнесите в страната. Много австралийски фирми са преустановили износа на говеждо и овче месо до началото на Коледа, посочват представители на страната.

Държавите се опитват да окажат натиск върху ЕС и Великобритания да отворят повече пазарите си като компенсация заради търговските спънки около излизането на Острова от блока.

Канада, Нова Зеландия и САЩ също изразяват опасения за търговските процеси на фона на опитите на Великобритания да привлече бившите си колонии като стратегически партньори след напускането на ЕС. Трите страни предупреждават ЕС и Великобритания да внимават да не се забъркат в митническа „каша“.

По време на срещата представителите на ЕС са изтъкнали, че са публикували подробна информация за редуциране на несигурността, както и че са заявили желание да продължат преговорите с членовете на СТО.

Срещата и разговорите продължават.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!