12 британци, които ще диктуват Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
223

Каквото и споразумение да постигне Тереза Мей с Брюксел, то може да не оцелее във Великобритания
Снимка: Ройтерс

Ако зависеше от Тереза Мей, Brexit вероятно вече щеше да е уреден. За съжаление обаче британският премиер е пленник на съдбата и на раздробената местна политика. Дори ако Великобритания постигне споразумение с Европейския съюз (голямото „ако“ остава), участта на сделката няма да е в ръцете на Мей.

В идните седмици разнороден състав от британски политици ще определи бъдещето на Великобритания, отношенията й с Европа и времетраенето на крехкото управление на Мей.

Онлайн изданието Politico изброява 12 души, които ще решат съдбата на Brexit.

Арлийн Фостър

Тя е лидер на Демократическата юнионистка партия (ДЮП), която дава крехкото мнозинство на Тереза Мей в Камарата на общините, и е съвсем наясно с този факт. Юнионистите, които подкрепят Brexit, вече започнаха да извличат полза от силата и влиянието, което им дава споразумението с торите и ще продължат да го правят в бъдеще.
Фостър има само една „кървавочервена“ линия: ДЮП няма да подкрепи споразумение, което разграничава Северна Ирландия от Великобритания. Ако ДЮП се разочарова, споразумението на Мей с партията, която я държи на власт, ще бъде в опасност.

Джеръми Корбин

При управлението на Корбин Лейбъристката партия е напът да гласува срещу всяко споразумение, което Мей донесе от Брюксел, ако то не издържа шест на практика невъзможни теста, включително осигуряването на „съвсем същите ползи“ като членството в Европейския съюз.

Тестовете бяха създадени от лейбъристкия министър за Brexit в сянка Кийр Стармър и Корбин прибави митническия съюз към списъка с искания на лейбъристите в речта си на ежегодната конференция на партията си през септември.

Партията настоява за постоянни споразумения и отхвърля предложения от Мей временен фактически митнически съюз.
В последна сметка Корбин и екипът му искат ключовете за Даунинг стрийт. До парламентарни избори може да се стигне, ако споразумението на Мей се провали и властта й рухне.

Стив Бейкър

Главен стратег зад твърдолинейните привърженици на Brexit сред торите, бившият министър за Brexit не е сред най-известните имена, но бившият бракониер, преквалифицирал се в пазач на дивеч, работи тихомълком за постигането на Brexit във възможно най-чист вид.

Бейкър е известен с настояването за референдум за оставане или напускане на ЕС по времето на Дейвид Камерън и е решен да осъществи мечтата си. Всичко различно от ясно скъсване с Брюксел ще разбуни групата му в WhatsApp на привърженици на Brexit със сходно мислене.

В тази сенчеста наказателна операция числата са от основно значение. Най-голямата неизвестна за Мей е колко хора ще гласуват срещу споразумение за Brexit пред риска да няма никаква сделка, на власт да дойде правителство на лейбъристите или изобщо да няма Brexit.

Никола Стърджън

Шотландия е често забравян, но изключително важен коз за Brexit. Населението й гласува категорично за оставане в ЕС, а първият министър и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън дебне шанс да използва усещането за несправедливост сред някои шотландци заради изтръгването им от блока без тяхното съгласие, за да постигне крайната си цел да спечели независимост за страната си.

В последните дни тя заяви, че евентуални договорки за Северна Ирландия в споразумението за Brexit, които биха дали на територията по-голям достъп до единния пазар в сравнение с останалата част на Великобритания, трябва да включват и Шотландия.
Лидерът на шотландските консерватори Рут Дейвидсън и британският министър по въпросите на Шотландия Дейвид Мъндел, които са твърди юнионисти, предупредиха, че може да подадат оставка, ако сделката на Мей за Brexit даде възможност за политически пазарлъци в тази посока на Стърджън и Шотландската национална партия. Дейвидсън е особено популярна в партията и има власт над 13 шотландски консервативни депутати. Сянката на Стърджън е надвиснала над решенията, които тя ще вземе.

Ники Морган

Морган, която е бивш министър в кабинета, а сега е председател на комисията по финанси в Камарата на общините, е най-видният представител на група консервативни депутати от бившото крило в подкрепа на оставането в ЕС, които все още може да гласуват срещу сделката на Мей за Brexit.

За разлика от някои от съюзниците й като бившия главен прокурор Доминик Грийв и бившия министър Анна Соубри, Морган не подкрепя втори референдум за излизане от безизходицата, но даде да се разбере, че тя и мнозинството депутати няма да подкрепят липса на сделка „и следователно ще трябва да се влезе в преговори“. Не е ясно каква форма ще приемат те, но при всички случаи ще променят играта.
Джулиан Смит

Острието на правителството несъмнено има най-незавидната задача сред всички играчи в Brexit. Той трябва някак да осигури достатъчно гласове в Консервативната партия, за да се гарантира, че сделка на Мей с Брюксел ще бъде ратифицирана от парламента.

Смит е подпомаган в тази задача от началника на кабинета на Мей Гавин Баруел, но негова е основната роля за набирането на гласовете. Той и екипът му трябва да извият нечии ръце и да поласкаят нечие его в дните и часовете преди депутатите да се насочат към съответните лобита.

Смит ще трябва някак да убеди два диаметрално противоположни лагера, че могат да подкрепят сделката на Мей.

Оли Робинс

Главният представител на Мей за Brexit участва активно в преговорите с Брюксел от самото начало.

Две са основните оставащи препятствия. Договарянето на правна гаранция, че няма да има твърда граница на остров Ирландия и изготвянето на политическа декларация, очертаваща бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. По първия въпрос техническите преговори между Робинс и заместничката на главния преговарящ Мишел Барние, Сабине Веянд, се натъкнаха на политическа съпротива във Великобритания и е необходимо да се намери нов път.

По втория въпрос Робинс и колегите му от ЕС ще трябва да имат предвид, че каквато и бъдеща рамка да очертаят, тя трябва да е приемлива за различни политически аудитории – Европейския парламент, двете крила в Консервативната партия и в идеалния случай опозицията в рамките на Лейбъристката партия.

Керълайн Флинт

Ако Мей не може да разчита на депутатите от Консервативната партия и от ДЮП, съдбата на евентуално споразумение с ЕС може да се окаже в ръцете на дисиденти в Лейбъристката партия като Керълайн Флинт.
Ръководството на опозиционната партия изключи категорично възможността да подкрепи сделка на Мей за Brexit. Но Флинт, която е бивш министър, каза миналия уикенд, че ще гласува за „разумна сделка“, защото напускане без споразумение „не служи на интересите на страната и на лейбъристите“.
Въпросът е колко дисиденти в Лейбъристката партия ще я последват и ще подкрепят сделка на Мей.

Борис Джонсън и Дейвид Дейвис

Двамата бивши министри критикуват публично недостатъците в преговорната стратегия на Мей.

Миналата седмица Дейвис призова бившите си колеги от кабинета да „упражнят колективната си власт“ и да се разбунтуват срещу предлаганата сделка за Brexit от Тереза Мей. Джонсън отбеляза в редовната си рубрика в Daily Telegraph тази седмица, че за Великобритания би било „катастрофа“ да остане в митнически съюз с ЕС до финализирането на бъдещите отношения с блока.

Оставките им бяха преглътнати и мнението им е широко известно. Засега други министри не са ги последвали на изходната врата на кабинета. Двамата обаче остават важни клечки, към които партията може да се обърне при искане на вот на недоверие на Мей.

Андреа Лийдсъм и Пени Мордаунт

Лийдсъм и Мордаунт, които бяха едни от най-видните фигури в кампанията за напускане на ЕС и все още са в кабинета, предложиха предпазлива подкрепа на плана на Мей за Brexit.

Министърът на труда и пенсиите Естер МакВей, която не беше активна в кампанията за напускане на ЕС, е в същия лагер.

Въпросът е дали ще могат да преглътнат сделката, която Мей ще донесе у дома от Брюксел. Ако привържениците на Brexit в кабинета й продължат да намаляват, правителството й започва да изглежда доста нестабилно.
По статията работи: Божидарка Чобалигова
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353