100 евро и няколко кликвания с мишката – как се става е-жител на Естония

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
636

100 евро и няколко кликвания с мишката – това е нужно, за да станеш жител на Естония, дори никога да не си стъпвал в нея.

 

Макар че е-жителите не се намират физически там, те могат да участват в икономическия живот на страната, като ползват естонски банки и основават компании в нея, освен това съдействат за образа на страната като пионер в технологиите, пише в. “Гардиън”.

 

Населението на Естония е едва 1.3 млн. души, а работната ѝ сила – 650 000, като в бъдеще това число ще се смалява заради застаряването на населението и емиграцията.

 

“Привличането на имигранти не е възможност за нас, хората предпочитат Швеция и Норвегия”, отбелязва изпълнителният директор по технологии в естонското правителство Таави Котка.

 

В дните след Брекзит, молбите за електронно право на пребиваване от Великобритания са нараснали десет пъти, макар че досега само 616 британци са се регистрирали като цифрови граждани.

 

“Интересът беше по-скоро спекулативен, бизнесите искаха да уверят акционерите си, че ще могат да изплащат заплати в евро”, уточнява изпълнителният директор на програмата за е-жителство Каспар Корюс. По думите му около 60% от регистрираните са го направили с цел бизнес, а останалите просто подкрепят идеята.

 

Общият брой на е-жителите на Естония засега е 12 000, но страната се цели в общо 10 млн. Увеличение е имало и след избухването на скандала с “Досиетата от Панама”.

 

Работещите по програмата обаче подчертават, че правителството ще следи финансовата дейност на е-жителите, вместо тя да бъде скрита в сложни правни споразумения. Освен това регистрацията на бизнес в Естония не значи, че данъците ще се плащат там, освен ако основната част от него не се развива в рамките на страната.

 

“Ако сте във Великобритания, трябва да плащате данъци там. Не използвате нашата инфраструктура, използвате тяхната, така че плащайте си за това”, отбелязва Котка.

dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!