Великобритания отново е на крачка от Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
413

Поредният кръг от преговори е напът да завърши без споразумение само седмици преди крайния срок 30 юни

Снимка: Bloomberg L.P.

Последният кръг от преговори между Великобритания и Европейския съюз за бъдещите им отношения е напът да приключи без споразумение, като и двете страни не са помръднали от позициите си след седмица, в която бе постигнат малък напредък.

Крайният срок за сделка обаче наближава с пълна сила в края на този месец, а напрегнатата атмосфера между представителите на Брюксел и Лондон си е все същата, посочват източници на Bloomberg, запознати с процеса.Допълнителна тежест върху ситуацията постави и коронавирусната пандемия и тежкият й удар върху Острова, създавайки още грижи – и разходи – за премиера.
Невъзможността за постигане на съществен напредък увеличава натиска върху премиера Борис Джонсъ и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен да се намесят директно, за да помогнат за излизането от задънената улица по време на предстоящата си среща по-късно през юни. Представители на ЕС се надяват именно тогава Джонсън да бъде убеден да направи компромис, но това може да се окажат само „пожелания“ по думите на премиерския говорител.

Двете страни не са постигнали „реален напредък“, заяви в четвъртък германският посланик в ЕС Михаел Клаус. Той също така предупреди, че преговорите за отношенията след Brexit могат да продължат до октомври, продължавайки несигурността за бизнеса и потребителите.

„Възможна ли е сделка? Да, определено“, категоричен бе той в изказване за онлайн събитие. „Но смятам, че също така това означава, че Великобритания трябва да има по-реалистичен подход“, заяви той. По думите му Лондон „не може да има пълен суверенитет и в същото време пълен достъп до вътрешния пазар“.

Неведнъж двете страни са влизали в сблъсък за това какви мерки ще бъдат необходими, за да се гарантират равните права и възможности между тях.
Борис Джонсън вече заяви, че няма да отстъпва от британските искания, за да се окаже привързан отново към регулации на блока след Brexit – нещо, което за ЕС е напълно необходимо. По-рано през седмицата от „Даунинг стрийт“ 10 опровергаха съобщения в медиите, че премиерът е готов на компромис и да предостави достъп на ЕС до британските води за риболов – един от най-спорните въпроси в преговорите.

Остават само няколко седмици до крайния срок 30 юни, до когато Великобритания трябва да реши дали ще поиска удължаване на преговорите и след края на тази година.

Досега Джонсън многократно отхвърляше подобна възможност и предупреди, че ако няма постигнат напредък до края на месеца, то Великобритания ще започне подготовка за напускане на единния пазар и митническия съюз без ново търговско споразумение.

Това обаче означава въвеждането на големи мита върху стоките, търгувани между двете страни, и да стовари върху бизнеса допълнителна административна тежест.

Според Клаус е напълно възможно преговорите да ангажират голяма част от политическото внимание на ЕС през септември и октомври – на практика последната възможност за сключване на споразумение и прилагането му преди края на годината.

„Това трябва да се направи“, заяви той. „Работим с предположението, че Великобритания няма да поиска удължаване. Това означава, че сделка трябва да бъде постигната в следващите шест месеца“, категоричен е той.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!