Цените на имотите на Острова през май отчитат най-бърз спад от финансовата криза

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
125

Потенциалните купувачи планират да изчакат средно шест месеца, преди да излязат пак на пазара, според кредитор

Снимка: архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания се понижават с най-бързи темпове от финансовата криза насам заради позицията на изчакване, която са заели бъдещите купувачи, пише Guardian.

Средната цена на жилище пада с 1,7% през май спрямо април до 218 902 британски лири, според Nationwide Building Society, един от най-големите ипотечни кредитори във Великобритания. Това е най-големият месечен спад от февруари 2009 г.

На годишна база цените на жилищата на Острова отбелязват ръст, но той се забавя два пъти – до 1,8% от 3,7% през април.

В началото на 2020 г., преди пандемията от новия коронавирус да удари страната, жилищният пазар набра скорост след общите избори, след като доверието се върна на пазара. Очакваше се обаче „отскокът на Борис“ – по името на премиера Борис Джонсън, да бъде краткотраен поради несигурността около Brexit.

Общонационалната блокада, наложена от правителството на 23 март, за да овладее пандемията, доведе до рязко забавяне на по-широката икономика, което се отразява и на пазара на жилища. Забранени бяха преместванията в нови жилища, освен наложителните. На агентите за недвижими имоти беше забранено да обявяват нови имоти и трябваше да правят само виртуални огледи.
След седем седмици на блокиране пазарът на жилища отново се отвори в средата на май.

Данни на HMRC показват, че сделките с жилищни имоти са намалели с 53% през април в сравнение със същия месец през 2019 г. Ипотечната активност също рязко се свива.

Nationwide казва, че потенциалните купувачи планират да изчакат средно шест месеца, преди да излязат пак на пазара. Общо 12% от населението на Великобритания се е отказало от преместване в друго жилище заради ситуацията.

Кредиторът заяви, че около 15% от хората обмислят да се преместят в резултат на принудителната карантина. Една трета от британците заявяват, че мислят различно за дома си, особено за важността на градината и нуждата от повече вътрешно пространство. Малко над една пета обмислят да подобрят дома си.

„Съвкупността от политики, приети за подкрепа на икономиката, включително за защита на бизнеса и работните места, за подпомагане на доходите на хората и за намаляване на разходите за заеми, трябва да постави основата за възстановяване, след като шокът премине“, коментира Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!