Търговци на зеленчуци протестират срещу нова наредба на БАБХ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
36

Тя ни обрича на фалит, твърдят търговците

Снимка: Pixabay
Търговци от Петрич протестират срещу нова наредба в бранша, която според тях ги обрича на фалит, предаде bTV. За да изразят недоволството си прекупвачите на зеленчуци са се събрали на борсата в село Кърналово.

Новата наредба на БАБХ изисква от търговците да плащат за сертификат за пестициди. Протестиращите твърдят, че издаването на подобен документ е прекалено скъпо и отнема време.

“По 420 лева трабва да се платят за изследване на проба от всяка нова партида с плодове и зеленчуци, а резултатите се бавят между 4 и 7 работни дни, тъй като има само две лаборатории в страната – в София и Пловдив”, обясни Крум Крумов, който е търговец от Петрич.

“Докато излязът резултатите, стоката стои заключена и се разваля”, допълни той.

Недоволството на търговците е породено и заради европейски сертификати за пестициди, издадени в Гърция за продовете и зеленчуците, внесени оттам, които не са им били признати.

Производителите трябва да заплащат тази сума за всеки артикул, който произвеждат при всяка нова беритба, а тя от своя страна се смята за отделна партида.

“Таксите се определят от лабораториите, а не от новата наредба”, каза Калина Милушева от БАБХ. Тя не смята, че е проблем сертификатите, с които пристигат плодовете и зеленчуците от чужбина, да бъдат признати, стига те да се издадени от сертифицирани европейски лаборатории.

“Целта на новата наредба е на трапезата на българина да има пресни и качествени продукти”, допълни Милушева.

Търговците казват, че нямат против плодовете и зеленчуците им да бъдат тествани за пестициди, но настояват това да става на разумна цена, както и в рамките на деня от мобилни лаборатории, за да не се разваля стоката им.
По публикацията работи: Ния Христова
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!