ОИСР предвижда най-дълбокия спад в мирно време от век насам

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
44

Великобритания се очаква да е най-лошо засегната сред държавите от организацията

Снимка: БТА
Глобалната икономика ще претърпи най-големия си спад в мирно време от един век насам, преди да излезе през следващата година от рецесията, причинена от коронавируса. Това сочи прогнозата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от днес, предава Reuters.

Актуализирайки своите перспективи, ОИСР прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 6% през тази година и ще отбележи 5.2% ръст през 2021 г., при условие че огнището на болестта бъде държано под контрол.

Базираната в Париж икономическа организация заяви, че възможен сценарий на втора вълна на зараза през тази година може да доведе до глобален спад на икономиката от 7.6% и нарастване от само 2.8% през следващата година.

„В края на 2021 г. загубата на доходи ще надхвърли тази за последните 100 години извън военното време, с тежки и дълготрайни последици за хората, фирмите и правителствата“, пише главният икономист на ОИСР Лоранс Буун.

Тъй като заплахата от втора вълна на заразяване поддържа несигурността висока, Буун заяви, че сега не е време да се разпалва пламъкът на търговското напрежение и правителствата трябва да си сътрудничат за лечение и ваксина срещу вируса.

Икономиката на САЩ, която е най-голямата в света, се очаква да се свие със 7.3% тази година и да нарасне с 4.1% през следващата. В случай на втора вълна на вируса рецесията в САЩ ще достигне 8.5% през тази година, а икономиката ще нарасне само с 1.9% през 2021 г., казва ОИСР.

Междувременно еврозоната се насочва към спад от 9.1% тази година, последван от 6.5% ръст през следващата година. Но рецесията може да достигне 11.5% през 2020 г. в случай на второ огнище, последвана от ръст от 3.5% през 2021 година.

Очаква се Великобритания да отбележи най-лошия спад сред страните, обхванати от ОИСР, като прогнозата е икономиката й да се свие с 11.5% през тази година, преди да се възстанови с 9% ръст през следващата. Второ огнище може да предизвика спад от 14% през тази година, последвано от отскок от 5% през следващата година.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!