Границите в ЕС се отварят, но свободното пътуване още не е факт

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
292

Преди кризата средно по 3.5 млн. души са преминавали вътрешните граници на ЕС всеки ден

Снимка: БТА
Голяма част от европейските страни от днес облекчават някои ограничителни мерки по границите, след като коронакризата принуди държавите да останат напълно затворени в продължение на няколко месеца. Границите на една от най-силно засегнатите държави от заразата – Испания, обаче все още остават затворени, което означава, че все още международните пътувания са доста далеч от „нормалното“, предава Reuters.

В Шенгенската зона, която обхваща 22 страни от Европейския съюз, включително Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, преминаването вече е свободно и без гранични проверки. За това призова още миналата седмица еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон с цел постепенно отваряне на границите и за другите държави от юли.

От Исландия до Гърция много от ограниченията за посетители от ЕС и Шенген се облекчават от днес, но това на означава, че 420-те милиона жители на Шенгенската зона ще се върнат към безпрепятствено пътуване. Испания няма да допуска чуждестранни туристи преди 21 юни, с изключения за някои испански острови. На други места правото за пътуване ще зависи от това къде живее човек и накъде отива.

Освен това от днес Гърция ще налага карантина на хората, пристигащи от редица летища в осем страни от ЕС. Чехия има система, която забранява достъпа на туристи от обозначени като „оранжеви“ или „червени“ държави, с каквито кодове са например Португалия и Швеция. За българските граждани обаче карантина няма да има и от днес пътуването между България и Гърция е напълно свободно.

Дания ще допуска туристи от Исландия, Германия и Норвегия, но не и Швеция, при условие че те си резервират престой за поне шест нощувки. Наложената от Великобритания задължителна двуседмична карантина за всички посетители означава, че британците ще се сблъскат със същите ограничения във Франция. Освен това от днес Германия отмени предупреждението за пътуване до повечето европейски страни, припомня Reuters.

Преди кризата средно 3.5 милиона души преминаваха вътрешна граница на ЕС всеки ден, според доклад на Европейския парламент от миналата година. От тях около 1.7 милиона души са пътували по работа.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!